Неуспехът не е единично, катастрофално събитие. Ние не се проваляме за една нощ. Провалът е неизбежен резултат от натрупването на лошо мислене и лоши избори. Да го кажем по-просто, провалът не е нищо повече от няколко грешки в преценката, които са повтаряни всеки ден.

Но защо някой ще направи грешка в преценката и след това ще бъде толкова глупав, че да я повтаря всеки ден? Отговорът е, защото той или тя не мисли, че това има някакво значение.

Според тях, ежедневните ни действия не изглежда да са толкова важни. Дребните недоглеждания, лошото решение, или загубения час обикновено не водят до незабавно и измеримо въздействие. Много по-често ние избягваме всякакви непосредствени последици свързани с нашите дела.

Ако ние не сме си направили труда да прочетем една-единствена книга в последните деветдесет дни, тази липса на дисциплина не изглежда да има незабавно въздействие върху живота ни. И след като нищо драстично не се е случило с нас, след първите деветдесет дни, ние повтаряме тази грешка в решението за другите деветдесет дни и така, това продължава непрекъснато. Защо? Тъй като не изглежда да има значение. И тук се крие голямата опасност. Далеч по-лошо от това да не четете книги е да не осъзнавате, че това има значение!

Тези, които ядат твърде много нездравословни храни допринасят за бъдещия здравен проблем, но радостта от момента засенчва последствията от бъдещето. За тях това не изглежда да има значение. Тези, които пушат твърде много или пият прекалено много продължават да правят тези лоши избори година, след година, след година… защото това не изглежда да има значение. Но болката и съжалението за тези грешни решения са само отлагани за в бъдещ момент. Последствията рядко са мигновени, а вместо това те се натрупват до неизбежния ден на разплата, който идва неминуемо накрая и цената за нашите лоши избори трябва да бъде платена – избори, които не изглежда да имат значение.

Хитростта е най-опасната характеристика на провала. В краткосрочен план тези малки грешки, не изглежда да правят някаква разлика. На нас не ни се струва да пропадаме. Всъщност, понякога тези натрупани грешки във взетите от нас решения възникват през продължителен период на голяма радост и благополучие в нашия живот. Тъй като нищо страшно не се случва с нас, в следствие на това, че няма открити незабавни последици, които да са уловени от нашето внимание, ние просто си я караме ден за ден, повтаряйки грешките, мислейки грешните мисли, слушайки грешните гласове и правейки грешните избори. Небето не падна връз нас вчера; следователно действията ни вероятно са безвредни. Тъй като ни изглежда, че няма измерим резултат от нашето действие, вероятно е безопасно да го повторим отново.

Но ние трябва да станем по-образовани от това!

Ако в края на деня, когато направихме първата грешка в нашата преценка небето бе паднало връз нас, ние несъмнено щяхме да предприемем незабавни мерки, за да си гарантираме, че това действие никога няма да се повтори отново. Подобно на детето, което поставя ръката си върху гореща горелка, въпреки предупрежденията на своите родители, ние бихме се сдобили с мигновен опит, придружаващ нашата грешна преценка.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

ЗАКОНИТЕ НА ЩАСТИЕТО И УСПЕХА

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

КАКВОТО ЧОВЕК МИСЛИ

Напишете коментар

  • (не се публикува)