Уолт Дисни e роден на 5 декември 1901 година. Той има трима братя и сестра. Баща му е посредствен и жесток човек. В Мисури във фермата където живеят, синовете са третирани от него като наемни работници в резултат на което, двамата по-големи избягват. След 4 години семейството фалира и се премества в Канзас Сити. Бащата започва да се занимава с разпространението на вестник и кара двамата си други сина, Рой и Уолт да работят като вестникарчета. Той ги бие всеки път, когато изпадне в лошо настроение. Майката утешава момчетата и те се успокояват взаимно, но когато Уолт навършва 10 години, Рой също напуска дома. Детството на Уолт Дисни, макар и озарено от щастливи мигове, е дълбоко белязано от злия нрав на баща му и злополучния начин, по който по-големите му братя напускат семейството.

Като повечето самотни деца Уолт прекарва свободното си време, създавайки си въображаеми приятели с молив и хартия. Когато семейството се премества в Чикаго, той намира отдушник за явния си талант, като става младши художествен редактор във вестника на университета „Маккинли“. Там започва да осъзнава, че драскулките могат да бъдат нещо повече от обикновена прищявка, когато разменя карикатурите си срещу безплатно подстригване. Междувременно Америка се включва в Първата световна война. На 16-годишна възраст Дисни се записва доброволец в Корпуса на Американския червен кръст като шофьор на линейка. Въпреки това той продължава да рисува карикатури, които са забавление за бойните му другари.

След края на войната, Дисни се връща в Чикаго и накрая се установява в Канзас Сити, където по-големият му брат Рой е банкер. Опитва се да си изкарва прехраната като карикатурист, но след като му отказват работа, той се пробва като художник график в една местна рекламна фирма, „Песмън-Рубин“. По същото време осемнайсет годишния младеж започва да проявява огромен интерес към анимационните филми – нова медия, която нашумява с внезапната популярност на героя, наречен „Котаракът Феликс“. През 1920 г. Уолт постъпва като илюстратор със заплата 40 долара седмично във „Канзас Сити Филм Ад Къмпани“, която прави едноминутни анимационни реклами, прожектирани в кинотеатрите.Така Дисни се научава да използва основния инструмент на анимацията, камерата стоп-екшън, която улавя серия от рисунки и създава илюзията за движение.

След като усвоява основните техники на филмовата анимация, Дисни осъзнава, че няма особено желание да прави рисувани филмчета просто за да продава продукти. Веднъж видял Котарака Феликс, той иска да използва таланта си за чисто развлечение. Както в „Песмън-Рубин“, така и в „Канзас Сити Филм“ Дисни работи в тясно сътрудничество с друг художник, Юби Айуъркс. През 1922 г. двамата основават своя собствена компания, „Лаф-О-грам“, която произвежда кратки анимационни филмчета. Вместо да измислят нови герои, аниматорите черпят материал за историите си от любимите и популярни детски приказки. Но разпространителят им фалира преди да успеят да реализират първия си филм. Тогава Дисни започва да търси търговски приложения на някой от другите си идеи. Той смята, че е изнамерил оригинален вариант на анимацията, поставяне на истински артист в обкръжението на рисувани персонажи. Макар че всъщност тази техника вече е била използвана преди, тя води до първия голям успех на Дисни-Айуъркс. Дисни започва да прави „Приключенията на Алиса“, в който момиче-актриса се появява в обкръжение на рисувани герои. Въпреки че парите му се изчерпват преди да успее да довърши филма, Дисни вече е надникнал в бъдещето си.

През 1923 г. Уолт Дисни напуска Канзас Сити и заминава за едно място, където е чул, че младите производители на филми могат да получат финансова подкрепа за проектите си – Холивуд. С 40 долара в джоба си и недовършена лента с „Приключенията на Алиса“ Дисни се качва на влака, който се отправя на запад. Когато един от пътниците го пита за намеренията му, той отговаря: „Отивам да режисирам големи холивудски филми.“.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)