(ЗА КОИТО НАЙ-БОГАТИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЕМ)

Задавали ли сте си някога въпроса, защо съществуват парите? Какво са парите? От кога са въведени в употреба, в човешките взаимоотношения? Какви свойства, какви характеристики имат, за да бъдат признати от всички народи като основно разплащателно средство за обмяна на стоки и услуги? Какво са използвали хората в далечни времена като пари? Защо не се преподава в училище знанието за ПАРИТЕ?

Знанието е сила! Парите са сила! Знанието за парите e една от силите, която ни дава възможността да бъдем свободни, независими, с повече време за търсене на щастието, любовта и отговорите на важните въпроси в нашия живот. Кои сме ние? Защо сме се родили? Къде отиваме след пребиваването си на планетата Земя?

И така, защо съществуват парите?

Представете си за момент ситуацията, в която по времето, когато парите не са съществували, един човек притежаващ известно количество сол за продан, се опитвал да я размени за брадва, но търговецът, продаващ брадва, не искал сол, а глинена делва. И така, на човека със солта му се е налагало да намери търговец, който продава делва и желае да я размени за сол, и да се надява, че търговецът на брадвата междувременно не я е разменил за делвата на някой друг търговец.

И както е казано, нуждата поражда решения.

Хората, търгуващи помежду си, започнали да търсят универсални стоки, които лесно се съхраняват и са желани за размяна от всеки, по всяко време. Интересното в случая е, че не е била необходима държавата, за да се приемат и утвърдят тези стоки, като разменно разплащателно средство. Тези универсални, разменни стоки били продукт на доброволно колективно споразумение, а не на правителствено узаконяване.

Какви изводи можем да направим от казаното до тук за парите?

Хората са приемали за пари това, което всички желаят винаги и са готови да го получат или разменят за която и да е стока или услуга.

За да се приеме дадено нещо като пари от хората, важно условие е и неговата дълготрайност!

За всяка парична единица, устойчивостта на промените на климата, влагата, температурата и всички подобни физически, химически и биологически процеси е от изключително значение.

Друг извод, който можем да направим е, че делимостта е качество, характерно за парите. Защо делимост? Заради нуждата да се оценяват нещата. Пет унции от това за чисто ново от онова.

Характеристиката делимост на парите, позволява на хората да установят общи цени за повечето стоки и услуги. Няма да е необходимо вече да се пресмята колко брадви ще купят колко обувки, и след това да се сравняват обувките с добитъка, овцете с брадвите и т.н. Парите ни позволяват да вземаме по-добри решения, защото можем да пресмятаме по-ефективно. Без тях можем да постигнем само първобитна икономика, защото става много трудно пресмятането на цената на едно нещо, да не говорим на всичко.

Всъщност можем да определим думата „първобитен“ като “общество без развита парична система.”

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)