Бележка на автора

През 1732 г. за първи път публикувах моя Алманах под името Ричард Сондърс. Продължих да го издавам в продължение на около двайсет и пет години под заглавието Алманаха на Бедния Ричард. Постарах се да го направя едновременно развлекателен и полезен и като следствие Алманахът стана толкова търсен, че пожънах значителна печалба от него, носейки ми годишно сумата от близо 10 000 долара*. И наблюдавайки растящата му популярност (в провинцията всяко семейство гледаха да не останат без него), счетох, че той е подходящото средство за поучения на обикновените хора, които едва ли щяха да си купят каквато и да е друга книга. Ето защо, аз запълних всички малки празни места, които се появяваха между празничните дни в календара с пословия и сентенции преди всичко възпитаващи усърдие и пестеливост като средство за осигуряване на богатство, а от там и на добродетели. По-трудно е за човек в нужда да постъпва честно или както е казано (ако използвам тук една от тези поговорки): „На празния чувал му е трудно да стои изправен.“

*В наши дни тази сума би надхвърлила 300 000 долара.

Бенджамин Франклин

Любезни читателю,

Чувал съм, че нищо не носи на един автор толкова голямо удоволствие, колкото да намери неговите творби почтително цитирани от другите. Съдете тогава колко трябва да съм бил доволен от една случка, която ще ви разкажа сега. Наскоро ми се случи да спря коня си на едно място, където голям брой хора се бяха събрали за предстоящия открит търг на различни видове стоки. Часът на разпродажбата още не беше настъпил и всички говореха за това колко е тежък живота и какви трудни времена са настанали, когато един от компанията се обърна към порядъчно облечен и спретнат възрастен човек с побелели коси:

– Моля те, отче Авраме, кажи какво мислиш за сегашните времена? Няма ли тези тежки данъци съвсем да досъсипят страната? Как въобще ще сме в състояние винаги да ги плащаме? Какво би ни посъветвал?

Отец Авраам се изправи и каза:

– Ако искате моя съвет ще ви го дам накратко, защото както казва Бедния Ричард: „Една дума за мъдрия е достатъчна, а колкото и да са много думите няма да напълнят празната каца.“

Хората се насъбраха в кръг около него, за да чуят мъдрите му слова и старецът заговори:

– Приятели, данъците са наистина много тежки и ако са само тези, които правителството ни налага, лесно бихме могли да ги плащаме. Но ние имаме много други данъци и те са много по-непосилни за някои от нас. Ние сме обложени два пъти по-тежко от мързелът ни, три пъти по-тежко от нашата гордост и четири пъти по-тежко от собственана ни глупост. И тези данъци държавните наместници не могат да облекчат, за да направят живота ни по-лек. Все пак, нека се вслушаме в добрия съвет и да се надяваме, че нещо по-добро може да се промени в наша полза: „Бог помага на тези, които сами помагат на себе си.“, както казва Бедния Ричард.

Тежко е управлението, което облага с една десета труда на хората за своите нужди. Но мързелът облага мнозина от нас много по-тежко, ако се замислим за всичко онова, което пропиляваме в леност, безделие, безсмислени занимания и повърхностни развлечения, които водят до болести и със сигурност скъсяват живота ни.

Страници: 1 2 3 4 5

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)