Целта на рекламата е да накара хората да действат.

Независимо дали искате от потенциалните ви клиенти да потърсят повече информация, да ви изпратят пари, или да посегнат към кредитната си карта, действието е това, което прави рекламата печеливша. Запомнете, че рекламата не е журналистика. Не е новинарска емисия. Работата на журналистите е да информират хората. Това е основната им цел.

Когато пишете реклама обаче, искате хората да направят нещо повече от четенето. Искате не просто да кажат „Страхотна реклама!“, след което да я захвърлят в кошчето и да забравят за нея. Не. Искате хората да действат сега, да направят поръчка, да попитат за повече информация или да я потърсят на вашият сайт, която в крайна сметка ще ги накара да поръчат продукта. Запомнете, че хората рекламират поради една-единствена причина: за да правят пари!

Днешно време повечето рекламисти нямат капчица знание за това кое кара хората да купуват. Те обичат да са остроумни, креативни и обичат да получават награди за това. Но това само възнаграждава огромното им его (и на агенциите им) без да им пука, че заради него пилеят хилядите клиентски долари на вятъра. Повечето рекламисти в днешно време не знаят как да влязат във въображението на хората и да ги накарат да поискат да бръкнат в портфейлите си и да похарчат парите си.

Ето защо смятам, че тази статия ще е полезна на хилядите добронамерени, но подведени бизнесмени, които се чудят защо куците им коне – техните зле създадени реклами, брошури, рекламни писма, имейли и уебсайтове – не печелят състезания.

99 процента от рекламите не продават почти нищо. – Дейвид Огилви, основател на световноизвестната рекламна агенция „Ogilvy & Mather“

 

Убеждаване и въздействие

Целта на рекламата не е да забавлява, а да убеди потребителите да похарчат своите пари всеки ден за продукти и услуги.

Рекламите, които виждате и чувате по телевизията, радиото и Интернет, са нещо повече от събрани на едно място думи и звуци. Те са смесица от комуникационни стратегии, създадени да ви превърнат от „само разглеждащи“ в купувачи.

Цели екипи от професионални психолози на потреблението постоянно консултират рекламните агенции и им помагат да създават реклами, които влияят силно върху купувачите на психологическо и дори на подсъзнателно ниво. Това е целта на рекламата! И ако сте доволни от покупката си, може би ще купите отново.

Рекламата е част от комуникацията.
Продажбата е част от рекламата.
Убеждаването е част от продажбата.
А психологията – част от убеждаването.

Психологията помага на предприемачите и бизнесмените да увеличат ефективността на рекламите защото от нея може да научите:

1. Какво искат хората.
2. Какво чувстват по отношение на това, което искат.

Като знаете това, можете:

1. Да разберете по-добре как да угодите на клиентите си.
2. Да повлияете на повече хора да направят покупка.
3. Да сложите качествените си продукти в ръцете на повече хора.
4. Да им дадете повече удовлетворение от живота.

Но запомнете! Важно е да започнете рекламата с качествен продукт!

И така…

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)