Част 8

Разкажете цялата ваша история

Каквото и да е твърдението или посланието, което използвате, за да привлечете вниманието, рекламата трябва да разказва смислена и цялостна история. Ако следите внимателно възвръщаемостта, отговорите от купони и проследяващите кодове, вие ще откриете, че някои твърдения и послания се харесват много повече от другите. Но в една обичайна кампания има множество послания, които са предназначени за да обхванат по-голям процент от потенциалните клиенти. Тези рекламни послания, след това се пресмятат, за да се види техния ефект върху този процент. Някои рекламодатели, в името на яснотата, рекламират по едно послание в конкретен брой на печатно издание. Или пишат серия от взаимно свързани една с друга реклами, които продължават в следващия брой, на същото печатното издание. Няма по-голяма глупост. Тези рекламни серии почти никога не се свързват една с друга в умовете на аудиторията, за които са предназначени.

Когато веднъж сте получили вниманието на даден човек, точно тогава е време да постигнете всичко, на което можете да се надявате от него. Дайте му всичките си добри аргументи, които може да вземе под внимание. Покрийте всеки въпрос, всяка фаза и етап свързан с вашият рекламиран продукт, дейност или услуга. Един факт се харесва на някои, втори на други, трети и четвърти се харесват на допълнителен процент и т.н. Пропуснете който и да е факт и ще загубите определен процент от клиенти, които той би убедил.

Хората не са склонни да четат последователни реклами, предназначени да дадат цялостност и завършеност на една рекламна кампания. Не повече, отколкото вие четете за една новина или история два пъти. В едно единствено прочитане, човек решава дали е за или против дадено рекламно предложение. И това работи срещу второто прочитане. Затова, представете на читателя, след като веднъж сте привлекли неговото внимание, всяко важно твърдение, факт и послание, което имате. Най-добрите рекламодатели правят точно това. Те научават кои са техните най-привлекателни рекламни послания от тестовете – като сравняват резултатите от различните заглавия. И така постепенно натрупват списък с достатъчно добри послания, които да използват. Само тези рекламни заглавия биват пускани след това.

Рекламите изглеждат еднакви и монотонни за хората, които ги четат повече от един път. И това е така, защото завършената рекламна история е винаги една и съща. Рекламодателите са наясно, че обикновения читател най-вероятно ще прочете рекламата им само веднъж. И това нещо, което не успеете да му кажете от първият път, няма да имате повторно шанса да го узнае. Някои рекламодатели, които продават по пощата, отиват толкова далеч, че никога не променят успешните си реклами. Защото знаят, че една такава рекламна кампания, с писма за поръчка по пощата, която всяка година се пуска със същото рекламно послание, без никаква промяна в текста, носи същата възвращаемост, години наред. Така е и с някои реклами в традиционните медии. Те са усъвършенствани реклами, въплъщаващи по най-добрия начин, всичко, което човек може да каже за тях. Рекламодателите не разчитат на повторно прочитане. Техните постоянни печалби идват от получените нови читатели.

Във всяка реклама, мислете само за привличането на нови клиенти. Хората, които вече използват вашия продукт, няма да прочетат отново рекламата ви. Те вече са я прочели и за взели своето решение. Можете да пуснете реклама, в която, месец след месец, да казвате на настоящите си потребители, че продуктът, който използват е отровен, и те никога няма да го узнаят. Затова не губете и един ред от рекламното пространство, за да кажете нещо ново на настоящите ви клиенти, освен ако можете да го кажете във вашето заглавие. Винаги взимайте под внимание, че посланието ви трябва да е насочено към читателите, които все още, не са ваши клиенти.

Всеки, който чете вашата реклама, се интересува от нея, иначе не би я прочел. Вие се занимавате с някой, който е готов да ви слуша. Затова дайте най-доброто, на което сте способни. Защото читателят, ако го загубите сега, може след това никога да не прочете рекламата ви отново.

Вие сте като продавача в офиса на много зает човек. Множество пъти сте се опитвали да получите достъп до него и това е единствения ви шанс, да го накарате да направи поръчка, затова се възползвайте в пълна степен от предоставената възможност.

Страници: 1 2

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 9

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 7

Напишете коментар

  • (не се публикува)