Част 6

Психология

Човекът занимаващ се с реклама, за да е успешна тя, трябва да разбира и от психология. Колкото повече знае за тази наука, толкова по-печеливши ще са кампаниите, които измисля. От нея например той ще научи, че някои думи предизвикват определени ефекти, а те от своя страна водят до съответни реакции. И по този начин, ще може да се възползва от придобитото знание, за да увеличи резултатите и да избегне грешките, които иначе неминуемо би допуснал. Човешката природа е вечна, постоянна, непроменяща се. В много отношение днес тя е същата, като и по времето на римския император Цезар. Защото принципите на психологията са свързани с нашите инстинкти, които са непроменливи и трайни във времето. Никога няма да ви се наложи да отучвате нещо, което сте научили за тях.

От психологията знаем например, че любопитството е един от най-силните човешки стимули. И затова го използваме винаги, когато можем. Набъбналата Пшеница (Puffed Wheat) и Набъбналия Ориз (Puffed Rice) са направени успешни до голяма степен, чрез заложеното във всеки човек любопитство, предизвикано от заглавията на рекламите им1. „Зърно набъбнало до 8 пъти от нормалния размер.“ „Храна изстреляна от оръдия.“ „125 милиона парни експлозии, предизвикани във всяко ядро.“ Продажбата на тези храни била пълен провал, преди тези факти да бъдат разкрити.

1Използва се процес, при който ориза се нагрява с огън в плътно затворен метален цилиндър, много приличащ на топовно оръдие. След определено време единия отвор се освобождава и ориза излиза с взрив от цилиндъра. – Бележка на преводача.

Оригиналната реклама на “Храна изстреляна от оръ- дия.” направена от Хопкинс.

Оригиналната реклама на “Храна изстреляна от оръдия.” направена от Хопкинс.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 7

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 5

Напишете коментар

  • (не се публикува)