Част 5

Заглавия

Разликата между рекламата и продажбата лице в лице, до голяма степен, се дължи на личния контакт. Продавачът е там, за да настоява за внимание. Той не може да бъде игнориран. За разлика от рекламата. Но търговецът губи голяма част от времето си за клиенти, които никога няма да се заинтересуват от това, което предлага. Той не може да ги отличи от потенциалните купувачи. При рекламата е обратното. Тя се чете само от заинтересовани хора, които по собствена воля разучават това, което имаме да им кажем. Целта на заглавието е да избере хората, които можете да заинтересувате с това, което предлагате. Представете си, че искате да поговорите с някого в тълпата. Затова, първото нещо, което казвате е, „Здравейте, Бил Джоунс“, за да получите вниманието на правилният човек. Така е и в рекламата. Каквото имате и предлагате, ще заинтересува само някои хора, поради определени причини. Вас ви интересуват само тези хора. Затова създайте заглавие, което ще приветства единствено тези интересуващи ви клиенти.

Възможно е едно заглавие на сляпо или някое умно, самонадеяно, или атрактивно изречение, да привлече много хора. Но то най-вероятно няма да е свързано със същността на темата, която винаги е това, което предлагате. И хората, които преследвате, може никога да не осъзнаят, че рекламата се отнася за нещо, което те наистина искат.

Запомнете! Заглавията на рекламите са като тези на новините. Никой не чете целия вестник. Едни се интересуват от финансовите новини, други от политическите, трети от обществените, четвърти от най-новите кулинарни рецепти, пети от спортните резултати и т.н. Има цели страници във вестника, които никога няма да отворим и да разгледаме. Но други хора могат да разгърнат вестника директно на тези страници. Ние избираме какво искаме да четем по заглавията и не желаем заглавия, които да са подвеждащи. Затова писането на заглавия е едно от най-големите изкуства в журналистиката. Те предизвикват или безразличие, или интерес.

Да предположим, че в статия от вестника се казва коя е най-красивата жена в града. Тази публикация ще бъде от голям интерес за въпросната жена и нейните приятели. Но нито тя, нито нейните приятели някога ще я прочетат, ако заглавието ѝ гласеше „Психология на египтяните“. Същото е в рекламирането. Често се казва, че хората не четат реклами. Това е глупаво, разбира се. Ние, които харчим милиони за реклама, сме свидетели на чудните печалби от нашите читатели, харчещи за продуктите и услугите, рекламирани от нас. Отново и отново виждаме как 20 процента от всички наши читатели изрязват определен купон. Но трябва да знаете, че хората не четат реклами за забавление. Те не четат реклами, които от пръв поглед, не изглежда да предлагат нещо интересно. Двойна страница със снимка, рекламираща рокли за изискани дами, няма да предизвика интереса на мъж. Нито пък реклама на крем за бръснене ще заинтересува жена.

Винаги взимайте под внимание тези факти. Хората са вечно забързани. Обикновено тези от тях, за които е предназначена рекламата, имат твърде много неща за прочитане. Те прескачат три четвърти от информацията за четене, за която са платили. И няма да прочетат вашето предложение за продажба, освен ако не направите така, че да си струва времето им и това да си проличи още от самото заглавие.

Хората няма да позволят да бъдат отегчавани от рекламния текст. Те могат да слушат учтиво, вечеряйки с някой на маса в ресторант, техните хвалби и какви личности са, историята на техния живот и т.н. Но когато четат преса, те избират за свои компаньони темите, които ги вълнуват. Читателите искат да се забавляват или да бъдат възнаградени по някакъв начин. Искат да четат за икономия на разходи, красота, спестяване на усилия, вкусни, здравословни неща за ядене и хубави дрехи за носене. Възможно е да има продукти, които ги интересуват повече от всичко друго в любимото им списание или вестник. Но те никога няма да го узнаят, освен ако заглавието не им го казва или снимката не им го показва.

Авторът на тази глава изразходва много повече енергия и време за съставянето на заглавията, отколкото влага за написването на рекламните текстове. Той често прекарва часове в измислянето на самото заглавие. И в повечето от тези случаи, десетки идеи биват отхвърляни и чернови на заглавия смачквани или изгаряни, преди да бъде избрано най-подходящото. Защото цялата печалба от рекламата зависи от привличането на правилния вид читатели. И най-добрият продавач няма никакъв шанс, освен ако не получи необходимото внимание да го изслушат. Огромната разлика в печалбата от различните заглавия, показва тяхната важност. Това ясно се вижда от рекламите с проследяващ код. Една и съща реклама с различни заглавия, се различава значително по продажби и приходи. Затова не е необичайно, при промяна единствено на заглавието, възвръщаемостта да се увеличи с пет или десет пъти.

Страници: 1 2

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 6

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 4

Напишете коментар

  • (не се публикува)