Част 21

Рекламата е добър бизнес

Писането на реклама, от млад и неопитен в професията човек, е като бързата река, която тече покрай воденица и ѝ помага да работи. Водата задвижва дървеното колело, което кара две обли каменни плочи да смилат зърното. По силата на този примитивен метод, само една малка част от потенциалната енергия на водата  служи за задвижването на колелото, останалата си отива неоползотворена.

Тогава някой прилага новите научни методи, за да използва по-добре енергията на този поток – слага турбина и динамо. Сега със същото количество вода и енергия, този човек може да захранва с електричество голямо производствено предприятие.

Същото е, когато виждаме и неизползвана пълноценно реклама. При това го наблюдаваме навсякъде – стотици примери. Огромни потенциални възможности – милионни тиражи – за да задвижват само едно воденично колело. Докато други използват цялата мощ и постигат многократно по-голям резултат, свързан с печалбата.

Виждаме безброй реклами, пускани година след година, които знаем, че не са печеливши. Хора, които харчат пет долара за да постигнат нещо, което може да бъде постигнато и с един долар. Предприемачи, които възвръщат само 30 процента от инвестициите си за реклама, когато от вложеното, би могло да се спечели и 150 процента отгоре. И това са факти, които лесно могат да бъдат доказани.

Виждаме неизползвано пространство, лекомислие, самонадеяност, смешни, забавляващи реклами. Скъпоструващи страници, пълни с празни приказки, които, ако се изговарят от продавач или търговец, биха усъмнили клиента, относно здравият им разсъдък. Виждаме реклами, които са непроследяеми, защото в тях не са поставени кодове. Парите се харчат на сляпо, само за да се задоволи някаква, най-често свързана с егото, рекламна прищявка.

И това не се отнася само за новите и неопитни рекламодатели. Повечето от старите такива, си имат малка или никаква представа за резултатите от техните реклами. Бизнесът им се разраства чрез много комбинирани усилия и рекламата е само част от тези усилия.

Един рекламодател, който от много време харчеше по 700 000 долара на година, каза на писателя, че не знае каква част от печалбата му се дължи на рекламата. Не знае дали тя си струва парите, които харчи за нея. Понякога си мислел, че неговият бизнес ще бъде също толкова голям и без да влага в реклама.

И тогава писателят му отговори: „Аз знам. Рекламата ви не е печеливша и мога да го докажа, още следващата седмица. Прекратете кампанията, която предлага да плати на всеки човек пет долара, ако ви пише, че е прочел ваша реклама. Липсата на отговори ще ви удиви.“

Помислете за това признание – че милиони долари се изразходват за реклами, без да се знаят резултатите от тях. Ако подобна безотговорна политика се прилага и за другите важни фактори в бизнеса, неговата гибел ще настъпи за много кратко време.

Често може да виждате реклами в медиите, които понякога се случва да не ви харесват. Някои от тях ви се струват претъпкани с думи или прекалено многословни. Те не са привлекателни за вас, защото вие искате нещо красиво, на което да се възхищавате, или нещо, което да ви забавлява. Но ще забележите също така, че тези реклами са проследими, с код. Вероятността е, че от десетките проследени реклами, тази, която виждате, е привлякла най-много клиенти и е спечелила най-много пари.

Страници: 1 2

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)