Част 2

Рекламата е изкуство на продаването

За да се разбере наистина рекламата или за да се придобият поне елементарни познания за нея, човек трябва да започне с правилната концепция. Рекламата е търговски похват, изкуство на продаването. Нейните принципи са принципите на продаването. Успехите и провалите ѝ се дължат на причини свързани с тях. Затова на всеки въпрос, отнасящ се за рекламата, трябва да се отговоря от гледната точка на продавача и търговеца.

Нека да подчертаем тази гледна точка. Единствената цел на рекламата е да прави продажби. Тя е печеливша или непечеливша според реализираните продажби.

Не заради общия ефект. Или за да бъде запомнено вашето име от хората. Нито пък да подпомага хората ви по продажби. Отнасяйте се с нея като към търговец. Принудете я да оправдае себе си. Гласуваното ѝ доверие. Сравнете я с друг продавач. Изчислете нейната цена и резултати. И не приемайте от нея извинения, които добрите търговци не правят. Тогава няма да сте отишли твърде далече по грешния път.

Разликата между тях е само в степента на възможност за влияние и въздействие. Рекламата е многократно мултиплициран търговец. Тя може да призовава хиляди, докато продавачът разговаря само с един човек. Това си има съответната цена. Някои хора харчат по 10 долара на дума средно за реклама. Затова всяка обява или реклама трябва да бъде супер-продавач.

Именно поради тази причина, дори и няколко грешки на продавач няма да струват кой знае колко. Но само една-единствена грешка на рекламодателя, би могла да доведе до загуби, които и хиляда търговски агенти не биха могли да му причинят. Затова бъдете безкомпромисни в тестовете и се отнасяйте много внимателно към детайлите, свързани със създаването и осъществяването на вашата кампания. Защото посредствения продавач може да засегне само малка част от вашите продажби. Но посредствената реклама засяга цялата ви търговия. Тя уронва престижа на вашия бизнес, влияе негативно на марката, а това е пагубно за печалбата.

Тук е мястото да внесем яснота и за много популярното от болшинството мнение, че за добрата реклама е нужно писателят да е задължително блестящ автор, притежаващ  уникален художествен стил. Трябва да знаете обаче, че литературните умения имат толкова общо със създаването на печеливши реклами, колкото и красноречието има с изкуството на продаването. По-важното качество е способността на човекът да се изразява кратко, ясно и убедително в писмена форма, точно както и един истински продавач може да разговаря с потенциален клиент. Поради тази причина, изкусното владеене на перото е отчетлив недостатък. Най-вече открояващият се с великолепието си текст и литературният стил, който с изящността си сияе. Те отнемат вниманието от темата. Насочват погледа от примамката, към блясъка на оголената кука. Всички проучвания показват, че опитите да се продава, ако са очевидни, настойчиви и целящи да убеждават чрез красноречие, създават съответната съпротива.

Това се отнася както за търговеца, продаващ лице в лице, така и за обявите или рекламите в печатните медии. Изящните празнодумци рядко са добри търговци. В стремежа си да въздействат с думи на купувачите, те предизвикват у тях страх от прекалено натрапчивите и манипулиращи опити за влияние. И създават подозрителното усещане, че усилието се прави само за да се продаде нещо, за да може продавача да спечели от това, а не заради самата полза за клиента.

Страници: 1 2 3

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 3

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 1

Напишете коментар

  • (не се публикува)