Част 19

Писане на писмо

Това е още една фаза на рекламата, която всеки от нас трябва добре да обмисли. Тя e въведението, или трябва да бъде, във всички рекламни кампании. Всеки бизнесмен получава голям брой регулярни писма. Повечето от които отиват директно към кошчето за отпадъци. Но някой от тях го карат да предприема конкретни действия, а други биват попълвани с искане за повече информация. Анализирайте такива писма. Всички онези от тях, които ви карат да действате, или тези, които продължават да привличат вашето внимание и интерес. От пръв поглед, те ви предлагат нещо, което желаете или нещо, което толкова ви вълнува, или до такава степен предизвиква вашето любопитство, че ви кара да искате да узнаете повече за това, какво пише в писмото, и това поражда у вас непреодолимото желание да го отворите и да го прочетете.

Не забравяйте колко е важно заглавието на плика, когато съставяте всички ваши рекламни писма.

Определен купувач харчеше 50 милиона долара на година. Всяко писмо, всяка регулярна информация, която идваше на бюрото на този човек, получаваше заслуженото ѝ внимание. Той искаше цялата налична информация за продуктите, които купуваше. И ние често сме го наблюдавали. За една минута дузина писма се изхвърляха в кошчето за отпадъци. След това едно от тях се поставяше настрана. Това е нещо, което да разгледа по-късно. Друго писмо, което отделяше, бе със заглавието „Лак за дърво“. И по-късно, когато купуваше лак за дърво, това писмо му служеше за целта.

Този човек спечели няколко награди за най-добър купувач. Неговите покупки се базираха на информация. И все пак, за по-голямата част от писмата, които пристигаха до него, времето, което отделяше за всяко едно от тях, не беше повече от един поглед.

Същите принципи се прилагат и от другите хора, по отношение на времето, което отделят за всички реклами. Писателите на рекламни писма, често пренебрегват този факт, точно както правят и рекламодателите. Заглавията и посланията им не успяват да привлекат необходимото внимание от потенциалните им клиенти. Не успяват да кажат на купувача това, което той иска да знае.

Едно списание изпращаше милиони писма годишно. Някои от тях бяха написани, с цел, да се закупи абонамент за изданието, други, за да продават книги. Преди издателят да изпрати пет милиона писма, той пробваше само няколко хиляди. Първо ги тестваше. Случваше се да изпрати двадесет и пет различно съставени писма, всяко от които до хиляди потенциални клиенти. Така научаваше предварително резултата, колко разходи и печалба ще има от всяко едно. След това се отказваше от нерентабилните. Пускаше масово само най-печелившото.

Точно както всеки запознат с Науката за Рекламата прави сега.

И рекламодателите, продаващи по пощата, действат по същия начин. Те тестват своите писма, така, както тестват и своите реклами. Едно обикновено писмо никога не се използва, докато не се докаже като най-доброто от много други – то трябва да е донесло най-големите печалби.

Писането на писмо има много общи неща с рекламата. Това се отнася както за писмата, изпращани обратно, в отговор на запитвания от поетнциални или настоящи клиенти, така и за последващите писма, които се изпращат след тях, с цел, още възможности за покупки и предложения за продажба. Където е възможно, те трябва да се тестват. Когато това е невъзможно, те трябва да се базират на знанието, придобито от проверени в миналото и със сигурност работещи тестове.

Страници: 1 2

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 20

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 18

Напишете коментар

  • (не се публикува)