Част 16

Да разчитате на търговците и дилърите на едро

Не можем да си позволим да зависим много на активната помощ на търговците или дилърите на едро. Те са заети. Имат прекалено много продукти, с които да се занимават. Печалбата от рекламните артикули по принцип не е голяма. А и рекламираният продукт, много често, е предвиден да се продава на намалена цена.

Обикновеният търговец прави това, което ще направите и вие. Той полага повече усилия да продаде собствените си марки, ако изобщо полага някакви. А не марките на другите хора. Търговците често ще се опитват да ви накарат да мислите обратното. Много от тях ще поискат някакви допълнителни стимули, с основание за полагане на повече усилия за продажбата на вашият продукт. И рекламодателите, в доста от случаите, дават допълнителни отстъпки. Или правят оферти – може би като им оставят по един пакет от всеки десет безплатно – с убеждението, че заради това, търговците и дилърите ще положат допълнителни усилия.

Това може и да е така в редки случаи, но не и по принцип. И тези усилия, ако се направени, обикновено не увеличават общите продажби. Те са просто премествания на стоката от един магазин в друг.

При повечето кампании, осъществяването на единична продажба, без след това купувачът да се превърне в наш клиент, не се брои за успех. Продажби, които се правят по убеждение – чрез реклама – са вероятно най-добрия начин да си осигурите постоянни клиенти. Хората, които купуват чрез случайни препоръки, дори и направени от търговците, често не се придържат към тях. Следващия път някой друг ще им даде различен съвет.

Случва се, приходите, направени от рекламни мостри, които принадлежат на рекламодателя, често да се подаряват на търговците, без да има адекватна възвращаемост. Тези средства, могат да бъдат далеч по-добре похарчени за реклама, която да осигури нови клиенти.

Рекламните стоки трябва да бъдат продавани и обикновено това е, благодарение на вашите усилия. Един безплатен продукт, на всеки десет, означава, че рекламата трябва да продава десет процента повече, за да ви донесе същата печалба. Търговецът вероятно ще купи точно толкова, ако го оставите без тези щедри, допълнителни бонуси.

Много пари често се разхищават от други форми на помощ, която търговците ви оказват. Вероятно за показването на стоката ви на витрината в магазина. Рекламирането на продукта ви на витрината, може да даде лъвския дял от продажбите на търговецът или дилърът. И въпреки това, може да не увеличи вашите продажби, като цяло.

Това са факти, които трябва да вземете под внимание. Опитайте в един град един начин и в друг, по различен начин. Сравнете общия обем на продажби в тези градове. В много от случаите, такива тестове ще докажат, че скъпите показвания на витрините са безполезни. Все по-голям брой опитни рекламодатели не харчат пари за тях. Всички тези методи са от стария начин за общата реклама, толкова отдавна популярни. Това е все едно да хвърлиш хляб по течението на реката и да се надяваш на неговото връщане. Повечето от рекламите, преди двадесет години, бяха от този сорт.

Сега можем да поставим нещата на изпитание. Ние сравняваме разходите и печалбата за всяка една форма на реклама. Това може да се направи много лесно. Изключително много скъпоструващи загуби се елиминират чрез този модерен процес.

Науката за рекламата промени много от търговски концепции и старите начини на рекламиране. Тя доказа, че много, от отдавна установените методи са безумни и глупави. В такъв случай, има ли причина, за да не трябва да се прилагат за тях същите критерии, които се прилагат за другите форми на продажба? Или за производствените разходи на някой продукт?

Вашата цел в рекламата, е да купувате нови клиенти, на цена, която да ви носи печалба. Вие нямате интерес да привличате търговия, само в един определен магазин. Разберете какви са разходите, за привличането на потребителите, и това, което купуват. Ако всеки от тях ви струва по един долар, това значи, че всеки загубен долар ви коства евентуален клиент.

Вашият бизнес ще бъде изграден по този начин, а не заради помощта на някой търговец или дилър. Вие трябва да разчитате на собствените си възможности да продавате и да създавате своя успех. Бъдете спокоен и уверен, ако търговците собственоръчно попълват документите за продуктите, които им предлагате да продават. Елиминирайте напразното харчене и ненужната щедрост. Изразходвайте всичките си амуниции само за нещата, които ви носят най-големи печалби.

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 17

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 15

Напишете коментар

  • (не се публикува)