Част 15

Тест кампании

На почти всички въпроси, може да се отговори евтино, бързо и категорично, чрез тест кампания. И това е правилния начин – не с безпочвени аргументи, спорейки около масата. Ето защо за правилните отговори, винаги разчитайте на съдът от последна инстанция – купувачите на вашия продукт.

Пред всеки един нов проект, стои въпросът за това, как да се продаде въпросният продукт на печалба. Вие и вашите приятели можете да го харесвате, но по-голяма част от мнозинството, има вероятност да не го харесат. Някой конкурентен продукт може би е по-предпочитан или пък по-евтин. Или пък хората да са дотолкова свикнали с употребата му, че сумата, която ще ви трябва, за да ги отвикнете от навика да си го купуват и вместо това да предпочетат вашият продукт, да бъде твърде голяма или непосилна за вас.

Хората може да купят от вас, но само веднъж. Продуктът ви би могъл да е твърде траен или да се използва рядко от закупилите го. А има и вероятност да предизвиква интереса на твърде малка група от потенциални клиенти и така повечето от рекламата ви да отива на вятъра. Много неща могат да ви изненадат в областта на тази наука. Проектът, на който се смеете, може да постигне голям успех. А проекта, в който сте сигурен, че ще успее, да се провали. И всичко това е, защото вкусовете на всеки са толкова различни. Никой от нас не познава желанията на достатъчно хора, за да може да разбере гледната точка на обикновения човек.

В миналото рекламодателите рискуваха, разчитайки на собствения си опит и осланяйки се единствено на търговския си нюх. Но само малцина от тях бяха прави, болшинството грешаха. Това бяха времена, в които, за повечето предприемачи, рекламата се превръщаше в истинско бедствие. Дори тези, които успяваха, се разминаваха почти на ръба от бездната на провала, преди късметът им да се усмихне и да ги възнагради с парична печалба. И главната причина за това бе, че те не знаеха цената за всеки новопривлечен клиент или средната стойност на продажба за всеки един такъв.

Разходите за продажба могат да отнемат твърде дълго време за да се изплатят. И често, това никога не става.

Ето защо сега позволяваме на хилядите, да отсъдят, какво ще направят милионите. Инвестираме една малка сума, в дребно по мащаб начинание и наблюдаваме разходите и резултата. Когато научим колко ще ни струват хиляда клиента, ние почти със сигурност ще разберем, колко ще ни струват и един милион. Когато научим колко от тези хиляда човека купуват, ние ще знаем процента и за един милион от тях. Ние намираме средните стойности в малък мащаб и тези средни стойности винаги издържат проверката в по-голям мащаб. Знаем разходите ни, знаем какви са ни продажбите, знаем нашата печалба и загуба. Така разбираме, колко скоро нашите разходи ще се възвърнат. Преди да развием широкомащабна реклама, ние трябва да се уверим, чрез тестовете, че нашият бизнес е в абсолютна безопасност. Така че днес няма рекламни бедствия, пилотирани от хора, които знаят за важността от провеждането на тестове и са започнали задължително първо с тях.

Затова, когато започваме нов проект, първо пробваме в четири или пет града. В тях може да използваме оферта с мостра или безплатен пакет, за да накараме потребителите да ги пробват бързо. И след това изчакваме да видим, дали потребителите купуват от тях. Ако го правят, продължават ли и след това? Колко купуват? Колко време е необходимо, от печалбата, да се върнат разходите, направени за продажба? Тест като този, може да струва от 3000 до 5000 долара. Така не всичко е загубено, дори когато продуктът се окаже непопулярен. Винаги се реализират някакви продажби. Във времето, почти всеки тест ще възвърне разходите, направени за неговото провеждане.

Страници: 1 2 3

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 16

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 14

Напишете коментар

  • (не се публикува)