Част 13

Използване на проби и мостри

Самият продукт, трябва да бъде собствения си най-добър продавач. Не самият той, самостоятелно, а заедно с психологическото въздействие и атмосфера, с които е обвит. За да е така, пробите и мострите, които предлагате на вашите потенциални клиенти, са от първостепенно значение. Колкото и да са скъпи, те обикновено са най-ефективния евтин метод за продажби. Всеки път, когато продавачът излиза навън да предлага своите мостри, той също така ги и рекламира.

Даването на проби не се прилага само за малките неща, като храни или лекарства. То може да се приложи по някакъв начин за почти всяко нещо. Имали сме дрехи, които са раздавани безплатно. В момента това правим с грамофонни плочи, които служат като мостри за потенциалните ни клиенти. Тези образци, освен това, имат множество други полезни цели. Те дават възможност на човек да използва думата „Безплатно“ в своите реклами. Това често умножава читателите. Повечето от хората искат да научат всичко за всяко предложение, което им предлага подарък. Тестовете много пъти показват, че инвестицията в проби и мостри се възвръща – и то нерядко неколкократно – умножавайки читателите на рекламите, без да се заплаща допълнителна цена за медийно пространство.

Пробата или мострата предизвикват действие. Читателят на вашата реклама, може да не бъде убеден, от нея, до такава степен, че да достигне точката на закупуване. Но е готов да научи повече за продукта, който предлагате. Затова той изрязва купона или талона от рекламната страница, отделя го настрана и по-късно го изпраща по пощата, или го представя на продавача в магазина. Без този купон, има вероятност скоро да забрави за вашето предложение. Веднъж след като получите името и адреса на потенциалния ви клиент, започнете с продаването на вашия продукт. Можете да му изпратите по-пълна информация. Или писма с предложения за нови продукти.

Възможно е този читател, в период от шест месеца, да не прочете отново нито една от рекламите, които публикувате в медиите. И въздействието на първоначалната реклама ще бъде загубено. Но когато попълни талона или купона с името и адреса си, и след това ви го изпрати по пощата, вие имате шанс да приключите сделката с този потенциален клиент, както и завинаги да го превърнете в постоянен такъв.

Понякога единичната мостра не е достатъчна, за да убедите потенциалния клиент в качествата на това, което му предлагате да тества. Затова след като вече е получил безплатната единична мостра или проба, можете да му изпратите нов купон или талон, с който има възможност да закупи цял пакет от стоката, която продавате и то с примамливо намаление. По този начин продължавате теста и получавате още един шанс да спечелите нов клиент. Вероятно ще си помислете, че това е скъпо. Така е. Привличането на внимание не е евтино начинание. Може да ви струва 50 цента, за да накарате някой да достигне до точката, че да ви изпрати искане за мостра. Не се спирайте, инвестирайте допълнителни 15 цента и превърнете този интерес в покупка.

Друг начин, чрез който пробите и мострите се изплащат, е чрез въвеждането на кодове във вашите реклами. Те регистрират интереса, който създавате. Така можете да сравните една реклама с друга, заглавие, план или метод. За всяка провеждана кампания, това означава огромни спестявания на средства. Дори най-мъдрия и най-опитния човек, не може да каже със сигурност, коя от всички реклами ще предизвика най-голям интерес. С кодове, които ви помагат да анализирате информацията за направените поръчки от различните реклами, можете да разберете кои от тях ви струват няколко пъти повече, отколкото трябва. И ние знаем, че различните реклами за един и същ продукт, понякога излизат десет пъти по-скъпо, отколкото други. Една реклама с код, която предлага проба или мостра, може да се изплати неколкократно, когато ви дава възможност за точен анализ. И точно това е целта на кодовете. Запомнете също че, пробите и мострите ви дават възможност да разберете къде се намират вашите клиенти, като по този начин ви помагат да организирате дистрибуцията си – един много важен елемент за по-малки разходи и успешни продажби.

Страници: 1 2 3

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 14

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

НАУКАТА ЗА РЕКЛАМАТА – ЧАСТ 12

Напишете коментар

  • (не се публикува)