Живеем в ерата на капиталистическия триумф. Новите фондови борси в доскорошните страни бастиони на комунистическата мощ са факт. Купуваме и продаваме валути на FOREX пазара от домовете!

Седемдесет до 90% от работата на персонала в съвременните компании е интелектуална. Основното производствено средство е малко, сиво и тежи около кило и триста. Става дума за човешкия мозък.

Съвършения човешки мозък, чиято собственост е неоспорима, надделява над традиционните производствени средства – суровини, физически труд и капитал. Опитайте се да се сетите за някоя мащабна, преуспяваща съвременна компания, която се крепи на „мускули“.

Знанието е основното средство за превъзходство на държавите, корпорациите и индивидите.

Новата студена война е по-недоловима – тя е битка на и за мозъци! Всички ние все по-често се изправяме пред ситуации, които изискват от нас повече и повече знание, за да функционираме и в крайна сметка да преуспеем.

Технологията приела облика на биотехнология, информационна технология, технология на транспорта и ред други, продължава да преобразява света.

Основния принос на технологията се свежда до създаването на информационни системи. И влиянието на тази информационна технология в ЕРАТА НА ИНТЕРНЕТ е вездесъщо. Днес информацията се разпространява безпрепятствено. Не можете да я избегнете. Подобно на пясъка в банския костюм, тя е досадна, но няма как да се отърсите от нея.

ИТ свива времето и пространството. Живеем в смаляващ се свят. Интернет е седмия континент. Новите имигранти в него са виртуални. Вместо да придвижваме от място на място хората, ние започваме да придвижваме мислите и идеите им. Това е съвсем нова игра – със съвсем нови правила. Повечето организации не успяват да се адаптират към тях, поради което загиват.

ИТ оказва универсално влияние. Конкурентите са на едно кликване разстояние. Пак пазаруваме, този път обаче, сергиите са разположени в киберпространството, в мрежата.

Онлайн Пазаруване

Електронната нервна система на компанията, т. нар. „инфоструктура“, е по-важна от нейната инфраструктура. Организациите с лоша инфоструктура изглеждат като 93-годишни дами с обувки на висок ток и официални вечерни тоалети, твърдо решени да участват на световните финали – сто метра за мъже.

Националната държава вече не е актуална аналитична единица. В условията на взаимосвързаната икономика поведението на потребителите не се определя от патриотични чувства. На касата хората не мислят за родината си или за страната в която живеят. Те нехаят за заетостта, безработицата и търговския дефицит. Днес избирайки си учебно заведение, младежите събират информация за бизнес колежи от цял свят, без оглед на националната си принадлежност. За бъдещите лидери държавните граници са без значение. Изборът им се основава единствено и само на представата за най-добра алтернатива. Критериите за оценка на най-доброто място за следване са: атрактивен външен вид на бъдещите колеги; дълги, златисти плажни ивици; евтин алкохол и толерантно отношение към употребата на марихуана. Изброените по-горе фактори определят конкурентноспособността на различните региони.

Държавата днес изглежда като притисната до стената – твърде голяма да се занимава с малките човешки проблеми и твърде малка за глобалните проблеми като безработицата, замърсяването и бедността.

Между залеза на националните държави и интернационализацията като потенциална възможност за бизнеса (а и не само на него) съществува тясна връзка. Съвременният свят се управлява от компаниите и това все още не е намерило адекватно отражение в структурата на институциите, които упражняват контрол върху тях.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)