Преди няколко години, Нобеловият лауреат доктор Алберт Швайцер бил попитан от репортер, „Докторе, какъв е проблема с хората в днешно време?“ Великият учен се замислил за момент, след което отговорил: „Хората просто не мислят!“

По тази тема искам да говоря днес. Живеем в златно време. Това е ера, която хората са очаквали, мечтали и работили за нея в продължение на хиляди години. Ние живеем в най-богатата епоха, която някога е съществувала на този свят…свят на изобилие от възможности за всички.

И въпреки това, ако вземете сто човека, които започват при равни условия на 25-годишна възраст, имате ли идея какво ще се случи с тези мъже и жени до времето, когато те станат на 65 години? Всичките тези сто човека са вярвали в началото, че ще успеят. Те са били ентусиазирани и нетърпеливи относно своя живот, имали са блясък в очите, вървели са гордо изправени и животът им изглеждал като доста интересно приключение.

Но до времето, в което те станат на 65 години, само един ще бъде богат, четирима ще бъдат финансово независими, петима все още ще работят, а 54 ще бъдат бедни – разчитащи на другите за ежедневните си нужди.

Само петима от тези 100 човека успяват. Защо толкова много хора се провалят? Какво се е случило с блясъка в очите им, който е бил там, когато са били на 25 години? Какво е станало с мечтите, надеждите, плановете … и защо има такова голямо разминаване между това, което тези хора са възнамерявали да постигнат и това, което всъщност са постигнали.

ДЕФИНИЦИЯ НА УСПЕХА

Когато говорим за Успех ние трябва да му дадем определение и ето най-добрата дефиниция, която може да бъде намерена: „Успехът е прогресивното реализиране на достоен идеал.“

Успех, това е учител, който преподава защото това той или тя желае да прави. Успех е предприемачът, който стартира своя собствена компания защото това е била неговата мечта – това е нещото, което той е искал да осъществи. Успех е продавачът, който иска да стане най-добрият продавач в неговата или нейната компания и започва да преследва тази своя цел.

Успял е всеки, който осъществява достоен предварително определен идеал, защото това е, което човекът е искал и решил да направи. Но само един от 20 човека прави това. Останалите се провалят.

Известният психиатър Роло Мей написал една прекрасна книга наречена „Човекът в търсене на себе си“ и в тази книга той казва: „Обратното на смелостта в нашето общество не е малодушието… това е конформизмът*.“ И ето ви причината защо толкова много се провалят. Конформизмът – хора, които действат като всички останали, без да знаят защо го правят или накъде отиват.

* Конформизъм е промяна на поведението, чрез която индивидът отговаря на натиска на групата, опитвайки се да е в съгласие с нея, като приема предложени или наложени норми.

Ние се научаваме да четем до седем годишна възраст. Научаваме се да си изкарваме прехраната до като навършим 30 годишна възраст. Често по това време ние не само издържаме себе си, но също така и цяло семейство. И въпреки това до 65-годишна възраст ние не се научаваме как да бъдем финансово независими в най-богатите времена, които някога са съществували. Защо? Защото сме конформисти! Повечето от нас действат като грешната група – онези 95%, които не успяват.

Страници: 1 2 3 4

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)