Какво е краудфъндинг?

Краудфъндингът е най-успешният начин за финансиране на нови идеи, обещаващи начинания или стартиращи бизнеси, като набира малки суми пари от голям брой хора, обикновено по Интернет, чрез специално създадени за това онлайн платформи.

 

Краудфъндинг, преведено на български, означава групово финансиране.

Обикновено набирането на средства има за цел създаването и предлагането на нова услуга, продукт или инвестиционен проект, или събирането на пари за някаква благотворителна кауза.

Има различни мотиви и стимули, които привличат хората да подкрепят дадена идея, инвестиционен проект или благотворителна кауза. В зависимост от предлаганото възнаграждение, различаваме следните видове краудфъндинг кампании:

Благотворителни (Donations-based) – Финансови Дарения, без да се получава в замяна нещо друго освен морално удовлетворение, че дарителят е извършил нещо добро.

Базирани на награди (Rewards-based) – Финансиране срещу получаване на подаръци и награди, най-често продуктът, за който се набират средства.

Дялово финансирани (Equity Crowdfunding) – Финансиране срещу дялово участие. Или казано по-ясно, тези, които дават средствата, придобиват акции (дялове) от бизнеса или проекта, който финансират.

Заемно финансирани (Debt-based) – Финансиране срещу лихва. При него даващите средствата получават лихви или процент от печалбата за парите, които отпускат на заем – най-често придобиват облигации от бизнеса или проекта, който финансират, но без да придобиват права върху компанията или собствеността.

Моделът на груповото финансиране включва три типа участници: инициаторът, който предлага идеята и или проектът за финансиране; групата от хора, които подкрепят идеята; и екипът, собственик на платформата, който я поддържа, администрира и развива иновативно.

Тенденции

През 2014-а година, пазарът на индустрията за групово финансиране е нараснал със 167 процента: краудфъндинг платформите са набрали 16.2 милиарда долара за нови услуги, продукти и инвестиционни проекти, от които недвижимите имоти са все по-нарастващ дял. Изследователската компания Massolution®, която е специализирана в анализите за развитието и тенденциите на този нов феномен, наречен краудфъндинг, прогнозира, че за 2015 г., общата сума в световен план ще достигне 34.4 милиарда долара.

Краудфъндингът, или набирането на средства чрез платформите за групово финансиране по Интернет, се ускорява с безпрецедентна скорост и влияе на правителствените политики, внедряването на иновации във всички области от общественият живот, и променя из основи ролята и влиянието на финансовите институции по света.

Страници: 1 2 3 4

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)