Често съм казвал, че главната причина за поставянето на цели, е заради това, което целите правят от вас, за да ги постигнете. Това, което правят от вас, винаги ще има далеч по-висока стойност от това, което получавате. Затова целите са толкова мощни – те са част от тъканта, която изгражда живота ни. И чрез поставянето на целите, създаваме нашите цели.

Поставянето на цели е много мощно оръжие, отчасти защото осигурява фокус. То оформя нашите мечти. Дава ни възможност да се усъвършенстваме в точните действия, които трябват да извършим, за да постигнем всичко, което желаем в живота. Целите са ВЕЛИКИ, защото ни карат да се развиваме и израстваме, по начини, по които никога не сме го правили преди. За да достигнем целите си ние трябва да станем по-добри. Трябва да се променим и пораснем.

Също така, целите осигуряват дългосрочна визия в нашия живот. Ние всички се нуждаем от много мощни, дългосрочни цели, които да ни помогнат да преодолеем краткосрочните препятствия. Живота е създаден по такъв начин, че ние гледаме в дългосрочна перспектива на живота си, а живеем чрез краткосрочните ни настоящи действия. Ние мечтаем за бъдещето, а живеем в настоящето. За съжаление, настоящето може да ни предложи много трудни обстоятелства. Но за щастие, колкото по-мощни са нашите цели (защото те са вдъхновяващи и правдоподобни), толкова по-способни ще бъдем да действаме спрямо тях в краткосрочен план и да гарантираме, че те действително ще бъдат постигнати.

Затова, нека погледнем по-отблизо темата за поставянето на целите и да видим как можем да ги направим по-мощни, а така също и практични. Кои са основните аспекти, които да научим и запомним, когато си поставяме и записваме нашите цели?

Преценка и Размисъл

Единственият начин по който разумно можем да решим какво искаме в бъдещето и как да стигнем до там, е първо да знаем къде се намираме сега и какво е нашето ниво на задоволеност в този момент от нашия живот. Затова отделете известно време, помислете по въпроса, запишете вашата настояща ситуация и след това си задавайте следния въпрос във всяка ключова точка: „Това добре ли е?“

Целта на оценяването е двупластово. Първо, то дава обективен начин за поглед върху вашите постижения и върху възможността за осъществяването на визията, която имате за вашия живот. И второ, то ви показва къде се намирате в момента, така че да можете да определите, на къде трябва да се отправите за да стигнете до мястото, на което искате да сте. С други думи, дава ви база, от която да тръгнете.

Какво са вашите мечти и цели?

Това са мечтите и целите, които са родени от собственото ви сърце и ум. Това са целите, които са уникални за вас и идват от този, който сте създаден да бъдете и надарен да станете. Така че, второ, направете списък на всички неща, които желаете за бъдещето.

Страници: 1 2 3

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)