Тайни на предприемачеството

Въведение

Всеки може да започне бизнес, без да има пари. Опитните предприемачи са го правили не веднъж – за това са и опитни. Най-важното за започване на бизнес е идеята, а не парите! Имате ли нея, тя като магнит ще привлече всичко, което ви е необходимо. Особено, когато е свързана с дейност, която обичате, безрезервно вярвате в нея и желанието ви да я осъществите е силно. Идея, обич, вяра и желание са всичко необходимо за да започнете бизнес!

Повечето хора са хванати в капана на убеждението, че за всичко трябват пари, особено за започване на бизнес. Ограничават се в действията си и най-вече в мислите, заради липсата им или не достатъчното им притежавано количество. Разполагат се според чергата си, така да се каже! Чували ли сте израза: „Парите са стока!”? Банкерите често го използват и казват, че лихвата е тяхната цена. Замислете се. Размяната на пари срещу продукти и услуги, всъщност е еволюирал бартер! И както знаем, при него се осъществява доброволна размяна на стоки и услуги. Дори срещу обещания! Красотата на тази гледна точка се състои в безкрайните възможности, които се откриват пред всеки човек – веднъж прозряна с ума, решенията за започване на бизнес и намирането на необходимите ресурси ще се появят.

Примерът, който ще ви дам, е с мен. Преди години бях повече от обсебен да започна издаването на вестник. Идеята за него се появи на сън, благодарение на „Метода Силва” . Ясно видях и запомних името на вестника, както и първото заглавие под него! Бях получил отговор какъв бизнес да започна. По това време бях фалирал предприемач и което бе по-лошо, дължах пари на близки и приятели. Нямах нищо. Само идеята от съня за вестника и себе си. Спомням си, че ми трябваше почти месец за да се престраша и да отида до полиграфията, за да разбера колко ориентировъчно ще ми струва издаването на 3000 бройки вестник, състоящ се от двадесет и четири страници. Сега имах идеята, себе си и цената, необходима за първия брой. И ни най-малка представа как се прави вестник. Взех една пишеща машина на заем и започнах да пиша. Бях толкова запален от идеята и самото начинание, че скоро след това, споделяйки ентусиазирано с какво се занимавам, си намерих съдружник. Срещу парите за финансиране на предпечатната подготовка, отпечатването на първия брой и създаването на обща фирма, съдружникът ми получаваше 50% от вестника. Сега вече имах идеята, себе си, съдружник, фирма и три собственоръчно написани статии. Имах цел. И изгаряща мечта. Година по-късно, след доста перипетии, статиите за първия брой и предпечатната подготовка бяха готови. Пари за издаването на вестника нямаше. Съдружникът ми не можа да спази договореното и застраши вестника, позволявайки си да се забърка в кражба. Не можех да допусна това и след тежък разговор прекратихме бизнес отношенията си. Останал сам, започнах да мисля как да издам вестника? Трябваха ми пари за отпечатване и хартия. Или…

Благодарение на приятел се свързах с печатар, който се съгласи да отпечата вестника, при условие, че му осигуря хартията. Споразумяхме се ако вестника се продаде, да печатам всички други броеве при него. Не помня колко време ми отне и как, но намерих търговец на хартия, който се съгласи да ми даде необходимото за вестника количество. Договорихме се за в бъдеще да купувам само от него хартията, с която да се печатат следващите броеве на вестника.

Как успях? Вярвах в идеята, силно исках да я осъществя, непрекъснато мислех как и нито за миг не се усъмних, че няма да успея.

Идея, обич, вяра и желание са всичко необходимо за да започнете бизнес!

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

ПЪТЯТ КЪМ БОГАТСТВОТО

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

МОТИВИРАЩО ЛИДЕРСТВО

Напишете коментар

  • (не се публикува)