Знаете ли, че има много специфични разлики в това което купуват бедните, средната класа и богатите в деня за заплата? Толкова е просто и все пак толкова различно, че направо ме смая, когато най-накрая го разбрах. Ще Ви кажа за какво точно говоря и ще можете да прецените самите себе си.

Защо богатите продължават да забогатяват, бедните да обедняват, а средната класа да има проблеми?

За да разберете това, ще дам определение на някой бизнес термини!

ПРИХОД – парите, които печелиш.

РАЗХОД – парите, които харчиш.

АКТИВ – Нещо, което ти “плаща”. Ако сте счетоводител или финансист, май Ви обърках представите, защото установената дефиниция на АКТИВ са неща, които притежаваш. Повече за това след малко.

ПАСИВ – нещата, които ти струват нещо.

На къщата обикновено се гледа като на АКТИВ, но би могла да бъде и ПАСИВ? Да! Според определението, което използвах преди малко, всяко нещо, което Ви струва пари, е пасив, не Актив. Но за да отговоря на любопитството Ви: ДА, една къща може да бъде считана за актив. Кога тя е Актив? Когато Ви плаща ПАРИ! Ако купите къща, дадете я под наем и тя Ви носи положителен приход всеки месец, тогава може да я считаме за Актив.

Сега да погледнем какво купува бедният в деня на заплата? Това са евтини неща които хората купуват и от които не се нуждаят, за да оцелеят. Отивате в нечии дом и не може да видите на нито един плот или повърхност на маса в цялата къща, където да няма “нещо”. Не можете да намерите и едно празно местенце, на която и да е стена, заради всичките “неща”, които висят там. Откъде ли взимат всичко това? Купуват го от магазините за 1 лев, от промоции, разпродажби. Къщата и колата са пълни и претъпкани с “неща”. Вземат си парите в деня на заплатата и веднага ги изхарчват за “неща”. Бедните никога не се образоват по отношение на Активите и Пасивите. Оправдават закупуването на всички тези “неща”, с това, че струват толкова малко! ДА, много е евтино, изгодно, не особено скъпо, но е всичко, което те ще притежават занапред! Проблемът е, че техните доходи никога не произвеждат, нито създават допълнителни доходи! Познавам тази група много добре, защото бях в нея. По този начин отраснах! В никакъв случай не отхвърлям или подценявам тази група от хора или която и да е друга група. Просто виждам там големи финансови затруднения, а не би трябвало да е така! Забогатяването не е мистерия, а формула! Единствената причина някои да не забогатяват е, защото не знаят или не прилагат формулата.

Нека продължим със средната класа. Представителите на средната класа са хората, погрешно приемани от обществото за богати. НЕ СА! Да, обикновено печелят солидни приходи, но купуваното от тях в деня на заплата ги държи затворници на Средната класа. Купуваното от тях са пасиви. Помните дефиницията за пасив нали? Нещата, които Ви струват пари! Купуването на пасиви разпределя парите в графата на разходите. Пасивите са притежания като коли, къщи, лодки, кредитни карти… Нека обясня как става това! В деня на заплата представителите на Средната класа получават хубава голяма заплата. Да кажем 5000 лева месечно! Тогава те ги разделят на половина и с едната плащат месечните си разходи, а с другите правят вноска за нова кола. Колата струва 30000 лева и след уреждането на застраховката и поддръжката, този пасив ще им струва нови 1100 лева всеки месец! Минават няколко месеца и те искат вила, по голяма къща, скъп часовник – на кредит, почивка в чужбина на кредит, и преди да се усетят техните разходи започват да надхвърлят приходите им. На практика те харчат сума равна или по-голяма от заплатата им, което означава, че трябва да ходят на работа за да изкарват определена сума всеки месец за да покриват задълженията си. Друга важна особеност и при бедните и при средната класа, е, че обикновено приходите им зависят от собствените им усилия, т.е. те са се научили да разменят знанията и опита си срещу заплащане. Ето един пример: Един адвокат знае законите и хората му плащат за всеки час консултация. Проблемът е, че ако адвоката не споделя тези знания с клиента си той няма да получи никакви пари. Нервите вероятно са му опънати до краен предел, и ако го поканите на обяд, той много рядко ще може да дойде заради времето и заплащането, което ще загуби. На повърхността живота им изглежда щастлив, но всъщност е препускане! Това е Средната класа. А сега да погледнем какво купуват богатите. При възможност богатите купуват АКТИВИ. Да припомним АКТИВнещо, което носи приход. Ако искате да забогатеете, купувайте активи, които след това ще Ви носят приходи. Кръговратът на парите изглежда така:

Купувайте активи, които носят приходи, с които купете още активи, които донасят нови приходи, с които купете още активи, които ще носят още повече приходи. Богатите влагат парите си в неща, които им носят приходи. Ето някой примери за активи, които носят приходи:

Очевидно това са инвестициите, акции, облигации, недвижима собственост. Образованието също е актив. Ако научите нещо, което Ви носи приходи и наистина го правите, това е купуване на актив. Чувал съм следният чудесен израз:

“Ако си мислите, че образованието е скъпо, помислете си колко скъпо излиза невежеството.” – Робърт Орбен

 

Друг пример за Актив, носещ приходи, е бизнеса. Особено този, който Ви носи пасивни доходи, в смисъл, че веднъж изграден, Ви носи пари независимо дали продължавате да го разработвате или не. Малък пример за това е да купите машина за Пинбол. И да я поставите в някоя чакалня. Не харчите приходите, а ги спестявате и купувате още една и я поставяте в друга чакалня. Между другото това е бил първият бизнес на легендарният инвеститор и милиардер Уорън Бъфет, който е едни от най-богатите хора в Америка. Богатите се стараят да откриват тези пасивни бизнеси защото те продължават да им носят приходи месец след месец, година след година, дълго след като са спрели да ги разработват. Започнете такъв бизнес, приходите от него вложете в друг подобен бизнес, а приходите от него вложете в трети. Така ще си гарантирате пасивен доход за цял живот. Няма да намерите такива доходоносни бизнеси ако не поискате да чуете за тях и да проучите след като ги намерите. Има много такива бизнеси, само трябва да ги откриете. Трябва да сте и достатъчно умни за да не изпуснете възможността, която Ви се предостави.

Запомнете:

Бедните купуват непотребни “неща”, средната класа купува пасиви, а богатитеАктиви, като предпочитат пасивни бизнеси. След това влагат парите си в друг подобен бизнес, който им носи още пари.

Това е и формулата за забогатяване!

Искрено се надявам, да сте научили нещо полезно, което да приложите по пътя Ви към забогатяването.

Автор: Тим Сейл

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)