Мисълта е майсторската сила, която оформя и създава,
А ума човешки, от вечни времена твори в забава.
Със силата на мисълта извайваки каквото пожелае,
да сътворява радост и страдания човека знае.
Той мисли в тайна, ала превръща го в реалност:
Заобикалящото го е неговата огледалност.

Мисъл и характер

Афоризмът „Каквото мисли човек в душата си, такъв е и той“ не само определя цялото човешко същество, но е толкова всеобхватен, че достига до всички условия и обстоятелства в неговия живот. Човек буквално е това, което мисли, а неговия характер е сбора от всичките му мисли.

Както растението израства от семето и не би могло да съществува без него, така и всяко действие на човека се поражда от скритите семена на мислите му и не може да се прояви без тях. Това се отнася в еднаква степен както за спонтанните и непредумишлени действия така и за тези, които са извършени преднамерено.

Действието е цветът на мисълта, а радостта и страданието са неговите плодове. Така и човек събира плодовете на своят труд, независимо дали сладки или горчиви.

Мисълта в ума ни е направила, каквито сме,
от мисленето стореното е и сътворено.
Ако в ума човешки се стаяват мисли зли
болка него го гнети, както от ралото волът го боли…
Ако човека чисти мисли в себе си държи,
радостта – със сигурност – като сянката му с него ще дружи.

Човек израства според закон, той не е случайно творение, затова причината и следствието съществуват абсолютно и неотклонно в невидимото царство на мисълта, както и в света на видимите и материални неща.

Благородният и богоподобен характер не е благоволение или случайност, а е естествен резултат от постоянните усилия за правилно мислене, настъпило в следствие от продължително поддържаната връзка с богоподобни мисли. Също както низкия и неблагороден характер е резултат от продължителното приютени недостойни мисли.

Човек сам се издига или проваля; в оръжейната на мисълта той кове оръжията, с които се самоунищожава. Той също така майстори и инструментите, с които си изгражда небесни обиталища изпълнени с радост, сила и върховен мир. Чрез правилния избор и вярното прилагане на мисълта, човек се издига до Божественото съвършенство; от злоупотреба и неправилно прилагане на мисълта той се принизява под нивото на звяра. Между тези две крайности са всички нюанси на характера и човекът е техен създател и господар.

От всички красиви истини, отнасящи се до душата, открити и изкарани на светлина през вековете, никоя не е по-развеселяваща и удовлетворяваща от божественото обещание и увереност, че човек е господар на мисълта, ковач на своя характер, както създател и ваятел на вътрешното си усещане, на обстоятелствата, и на собствената си съдба.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

ПРЕДИШНА ПУБЛИКАЦИЯ

ФОРМУЛАТА ЗА ПРОВАЛ И УСПЕХ

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

ПРОГРАМИРАНЕ НА УМА ЗА УСПЕХ

Напишете коментар

  • (не се публикува)