Въведение

Изкуството да си поставяме цели и да ги постигаме е статия, която е специално разработена, за да ви помогне да постигнете успеха, който желаете.

В нея ще намерите всичко, което е необходимо, за да определите целите си в петте ключови области от живота ви – здравето, взаимоотношенията, бизнеса, финансите и духовността. След това, използвайки процес от седем стъпки, ще бъдете насочвани с лазерна точност към постигането на вашите цели.

Защо поставянето на цели е толкова важно?

В едно проучване, проведено от Доминиканския Университет, група участници била произволно разделена на пет по-малки групи:

Участниците от група 1 били помолени само да мислят за своите краткосрочни цели.

Участниците от група 2 били помолени да напишат своите цели.

Участниците от група 3 също били помолени да напишат своите цели и да определят действията, които са необходими за постигането им.

Участниците от група 4 били помолени да напишат своите цели, да определят действията, които са необходими за постигането им и да изпратят всичко това на приятел, който ще ги подкрепя в действията им.

Участниците от група 5 били помолени да направят всичко описано по-горе, като в допълнение трябвало да включват и ежеседмични доклади за напредъка (относно постигането на целите), в информацията, която изпращат на подкрепящият ги приятел.

Резултатите от това изследване показват ясно, че тези, които са записали своите цели постигат значително повече от тези, които не са записали своите цели – и че тези, които са поели публичен ангажимент за постигането на целите си и са установили метод за отчетност са постигнали дори и ПОВЕЧЕ.

Каквато и да е вашата подготовка, каквото и да е вашето образование или ниво на умение, ясно е, че поставянето на собствени цели е много мощна сила.

Както доказва това изследване и опита на милиони хора по света, способността да се поставят цели и да се правят планове за тяхното постигане е „майсторското изкуство“ на успеха. С това единствено умение ще получите несравнимо предимство, което ще ви помогне, за осъществяването на желаните от вас постижения. Като имате ясни цели и се фокусирате върху тях всеки ден, вие ще изпреварите с обиколки дори и гении, които не са сигурни в това, което той или тя искат.

Може би най-важният принцип при поставянето на цели е това, което често наричаме идеализиране. То е толкова просто и същевременно толкова мощно. Всичко, което се изисква за него е писалка, тетрадка и няколко минути от вашето време.

При идеализирането, вие поглеждате отстрани всяка част от живота си и след това решавате какъв да е идеалният вариант, който искате да изживеете. Задавате си следния въпрос: „Ако всичко беше съвършено в тази област от живота ми, как би изглеждала тя? Какво щях да правя? В какъв човек бих се превърнал? Какво щях да имам?“

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)