Сред безбройните истории за хора, спечелили слава и богатство, малко са толкова занимателни и необикновени като тази на Дейвид Огилви. Англичанин по рождение, той превръща изучаването на нравите на хората в дело на живота си. Рекламната фирма, която основава през 1948 г., бързо прераства в една от най-големите рекламни агенции в света. Съчетавайки проучванията си с упорито самоусъвършенстване, Огилви става една от най-привлекателните и чудати фигури на американската бизнес сцена.

В началото на своя път към успеха, Огилви се специализира в проучване и оценка на общественото мнение като сътрудник на организацията „Галъп“. Новаторството му се състои в това, че прави връзка между безпристрастната наука за общесвеното мнение и рекламирането – индустрия, за която се смята, че се управлява повече от емоции, отколкото от факти. В желанието си да претвори теорията в практика Огилви основава собствена фирма – смела стъпка, като се има предвид, че почти няма опит. Той бързо си създава име, лансирайки рисковани, ексцентрични кампании, които осигуряват известност на търговските марки на компаниите. Когато се опитва да предизвика рекламна шумотевица, около продукти на клиентите си, Огилви не разчита единствено на запомнящи се фрази или на сексуални представи. Той използва по-скоро студени строги факти. Събирайки данни от проверки на общественото мнение, за да определи стила и съдържанието на своите реклами, Огилви изработва прецизни формули, които представляват идеална смесица от текст и образ. Кампаниите му са много успешни, тъй като той доказва отново и отново, че фактите наистина могат да се превърнат в пазарна и съответно – продаваща сила.

До 60-те години, когато Огилви се оттегля от всекидневните операции на фирмата си, „Огилви анд Мадър“ вече е сред най-големите рекламни фирми в света, като рекламната индустрия до голяма степен е възприела научните методи, използвани за първи път от Огилви. Той показва, че рекламата, основана върху старателно проучване, пакетирана с вкус и поднесена на време, макар и с малко пари, може да има по-голям ефект от скъпоструваща и разпиляна, необмислена, на бързо скалъпена и несъсредоточена рекламна кампания.

Детството на Дейвид Огилви преминава в английската провинция в къща, обитавана някога от Луис Карол. Но детството му е много по- прозаично отколкото си е представял авторът на „Алиса в страната на чудесата“. Баща му, борсов агент с класическо образование, е напълно разорен от Първата световна война. Въпреки финансовите си трудности той успява да изпрати сина си в престижен колеж, а по- късно спечелвайки стипендия младия Огилви започва да следва история в Оксфорд.

Неспокоен младеж, вечно търсещ приключения, накрая Огилви решава да напусне Оксфорд и заминава за Париж. Там си намира работа като помощник администратор в хотел „Мажестик“. Но Франция му омръзва и той се връща обратно в Англия, за да продава печки „Ейджа“, нова марка за промишлени цели. Огилви се обръща към училища и големи домакинства, опитвайки се да убеди английските готвачи в преимуществата на огромните печки, и го прави толкова успешно, че компанията му възлага да напише наръчник за търговския им потенциал. През 1935 г. той написва монография за продукта, озаглавена „Теория и практика на продажбата на печка Ейджа“. Изобилстваща от безбройни факти за готвача, тя съдържа съвети за това какъв вид реклами ще окажат най-силно въздействие върху различните потребители.

Огилви изпраща екземпляр от брошурата на брат си Френсис. Той е управителен директор на уважаваната рекламна фирма „Мадър енд Кроудър“ със седалище в Лондон. Впечатлен, Френсис незабавно наема Дейвид за стажант.

Едно от задълженията на по-малкият брат Огилви е да следи американските рекламни кампании, вестникарски изрезки, които им изпраща една специализирана служба. Тези изследвания събуждат в Дейвид жажда да научи повече за Америка и той търси начин да прекоси Атлантика „отчасти защото исках да покажа,че мога да успея и сам, без покровителството на брат ми“. През 1938 г., все още разчитайки на неговото покровителство, той убеждава фирмата да го изпрати в САЩ, за да проучи рекламата в страната на неограничените възможности.

Страници: 1 2 3 4 5

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

Напишете коментар

  • (не се публикува)