КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ИНТЕРНЕТ ТЪРГОВИЯ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ

ОЦЕНЯВАНЕ НА КАНАЛИТЕ ЗА ПРОДАЖБА

С избраните от вас продукти, с обезпечени доставчици, и вашия законово установен бизнес, е време да започнете да продавате! Сега трябва да решите как да представите продуктите си пред очите на потенциалните клиенти. Имате няколко опции за продажби, които са на Ваше разположение, но най-вероятно ще изберете една от тях или комбинация от продажбата в собствения Ви онлайн магазин, eBay, или Amazon.

Дропшипинг в иБей

Като най-големия в света сайт за аукциони на физически стоки онлайн, иБей е добре познат на повечето хора по света. По-долу са представени някои от причините, заради които може да искате да помислите – или да избегнете  – Дропшипинга в иБей:

Предимствата на Продаването в иБей

ЛЕСНО Е ДА ЗАПОЧНЕТЕ – С иБей веднага можете да се потопите в онлайн продажбите и да започнете да публикувате вашите продукти. Създайте си профил, добавете продуктите си и сте в бизнеса.

ИМАТЕ ДОСТЪП ДО ГОЛЯМА АУДИТОРИЯ – Когато качвате продукти в иБей, имате достъп до много голям брой онлайн купувачи, които посещават аукционния гигант. Милиони хора ще видят вашите малки обяви, както и получавате разработен, много популярен и активен пазар, който ще Ви помогне да си гарантирате, че ще получите прилични продажби на Вашите продуктите.

ПО-МАЛКО ВРЕМЕ И СРЕДСТВА ЗА МАРКЕТИНГ – Тъй като можете да продавате в огромната платформа на иБей, не е нужно да се притеснявате за маркетинг, SEO или да плащате за трафик. Това ви спестява време, тъй като маркетингът е едно от най-големите предизвикателства, свързани със стартирането на онлайн Дропшипнг бизнес.

Недостатъците на Продаването в иБей

ТАКСИ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ – Най-големият недостатък на иБей са таксите, които ще трябва да платите¹. Най-съществената е таксата за успех, която може да бъде до 10% – или по-висока – от продажните цени на вашите продукти. На Дропшипинг пазара, където маржовете вече са доста тънки, това ще намали голяма част от Вашата печалба.

¹http://pages.ebay.com/help/sell/fees.html

ПОСТОЯНЕН МОНИТОРИНГ И ПРЕ-ПУБЛИКУВАНЕ – иБей е аукционен пазар, така че ще трябва да следите постоянно и да пре-публикувате продуктите, които искате да продадете. Някои онлайн инструменти помагат за автоматизиране на този процес, но все още е ангажиращо, в сравнение с публикуването на статичен продукт за продажба в собствения Ви уебсайт, за електронна търговия.

НЕ МОЖЕТЕ ДА ПЕРСОНАЛИЗИРАТЕ ПЛАТФОРМАТА – Публикуваните Ви обяви за продажби, трябва да следват иБей шаблон и така е по-трудно да се създаде професионална и добавяща стойност страница за вашите продукти.

НЯМАТЕ ДЪЛГОСРОЧНИ ВРЪЗКИ С КЛИЕНТИТЕ – Може и да имате няколко повтарящи покупката иБей клиенти, но най-вероятно, повечето от тях никога няма да купят отново от вас. Всяка добра воля от Ваша страна за отлично обслужване най-вероятно ще бъде забравена, а услията Ви безвъзвратно загубени.

Структурата на пазара е създадена да служи на себе си. иБей не иска да се съсредоточава върху търговците (вие), а само върху продуктите, които се продават. Ще бъдете значително ограничени в начина, по който общувате с клиентите, как да изграждате вашия Бранд, дизайнът на вашия магазин, марката, и така нататък.

ВИЕ НЕ ИЗГРАЖДАНЕ АКТИВ – Когато създавате магазин, който генерира трафик и има повтарящи покупката клиенти, Вие създавате реален бизнес със стойност, който може да продадете на някой друг. Когато продавате в иБей, вие не изграждате трайна марка или уеб собственост с конкретната стойност – актив, който може да бъде продаден в бъдеще.

Дропшипинг в Амазон

Въпреки, че Amazon съхранява на склад и продава редица продукти, много от тях, всъщност, се продават от различни търговци, чрез интернет сайта на Amazon. Подобно на иБей, Amazon посредничи, за да се улесни продажбата и за решаване на всички проблеми, които възникват.

Предимствата на Продаването в Амазон

Предимствата на продаването в Амазон са подобни на тези, обсъдени за иБей: лесно е да започнете, имате незабавен достъп до широка аудитория и не е нужно да се притеснявате за маркетинг или SEO.

Амазон предлага собствени складове и изпълнение на доставката (изпълнението е от страна на Amazon.com), което позволява да лесна доставка на Вашите продукти, без да се налага да се справяте с опаковане, доставката или складирането.

Недостатъците на продаването в Амазон

ТАКСИ ЗА ПУБЛИКУВАНЕ – Както и при иБей, Вие плащате за достъп до тази голяма мрежа от купувачи с доста значителни комисионни. Комисионните възнаграждения на Amazon¹ се различават по вид на продукта, но обикновено са в диапазона от 10 до 15 процента.

¹http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=1161240

Отново ще кажем, ако работите с относително малки дропшипинг маржове, това ще отнеме голям процент от печалбата Ви.

РАЗКРИВАТЕ ДАННИТЕ ЗА ВАШИТЕ ПРОДАЖБИ – Един от рисковете, които правите с платформата на Амазон е, че онлайн гигантът, в търговията на дребно, може да види всичките ви данни за продажбите, от продуктите, които продавате най-много, до това, колко продавате като цяло. Amazon е обвинен за използване на тези данни¹, за да идентифицира големи възможности за продажба и укрепване на собственото си участие в тези крайно печеливши ниши, като в крайна сметка изтласква другите търговци, които продават чрез платформата на Амазон.

¹http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304441404577482902055882264.html

НЯМАТЕ ДЪЛГОСРОЧНИ ВРЪЗКИ С КЛИЕНТИТЕ – Същата работа като иБей, малко вероятно е, че ще бъдете в състояние да развивате дългосрочни отношения с клиентите си. Amazon съществува, за да помогне на себе си, така че е в техен най-голям интерес да се съсредоточат върху продажбата на продуктите, а не върху продавачите. Бъдете готови да бъдете строго ограничени за това, как можете да брандирате вашия бизнес, да  показвате вашите продукти и да общуват с клиентите си.

НЕ МОЖЕТЕ ДА ПЕРСОНАЛИЗИРАТЕ ПЛАТФОРМАТА  – Отново, както и в иБей, ще бъдете наистина ограничени от гледна точка на персонализирането на външния вид на вашите страници. Всичко, което правите, по отношение на търговската марка, потребителския интерфейс, маркетинга, и всичко останало, е под контрола на Amazon.

Страници: 1 2

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.