КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ИНТЕРНЕТ ТЪРГОВИЯ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ

ИЗМЕРВАНЕ НА КОНКУРЕНЦИЯТА

Провеждането на конкурентен анализ за потенциала на пазара може да бъде трудна задача. С твърде многото играчи в нишата, която сте избрали, ще имате затруднение при изграждането на трафика към сайта Ви, а и означава също, че въобще няма да Ви е лесно да се конкурирате с установените играчи. Твърде малкото конкуренция пък може да значи, че сте избрали малка пазарна ниша, което драстично ще ограничи възможността Ви да разраствате бизнеса си за в бъдеще.

Някои Дропшипинг магазини използват платена реклама, но повечето разчитат предимно на безплатен трафик от търсачките, за да изградят печеливш бизнес модел. С оглед на това, най-добрият начин за измерване на общата конкуренция на пазара е да се разглеждат органично изброените (т.е., не рекламираните) сайтове на първата страница на Google за определен срок. С цел да генерирате прилично ниво на трафик, ще трябва да се конкурирате успешно с (т.е. изпреварите) екомерс бизнесите във вашата пазарна ниша, които са на първа страница на Google.

Темата за оптимизацията за търсещи машини (SEO) е доста обширна и за това не можем я обсъдим нашироко в това упътване за Дропшипинг. За по-подробно запознаване с темата,  силно препоръчваме цялостното „SEO Ръководство за Начинаещи“² или по-фокусираното 15 минутно SEO ръководство¹. Но в името на по-обстойното оценяване на конкуренцията, изброените по-долу четири показателя ще ви помогнат бързо да прецените колко силно конкурентна е вашата пазарна ниша – и колко трудно ще Ви бъде да изпреварите конкурентите си и да генерирате онлайн  трафик.

¹http://www.seomoz.org/beginners-guide-to-seo

²http://www.ecommercefuel.com/ecommerce-seo-guide/

Брой на връзките към Домейна

Един от компонентите на Google алгоритъма за класиране на сайтовете разчита основно на връзките към него. Ако всичко между два домейна е равно, този от тях, който има повече връзки (хипер-линкове) към сайта, получава по-висока оценка и ще се класира по-напред в резултатите от търсенето. Знаейки колко връзки са насочени към даден сайт, ще ви даде представа за това колко работа ще трябва да се направи (от гледна точка на изграждането на връзки към сайта Ви), за да изпреварите конкурентите си.

Има десетки различни SEO показатели, които обикновено се използват, но един по-специално, е полезен, когато се оценява силата за класирането на даден сайт: броя на уникалните домейни, които сочат към него. Често наричани, „основни свързващи домейни“ или „уникални свързващи домейни“, този показател е броят на уникални домейни (т.е. независими онлайн източници), които водят до сайта, и игнорира дублиращите се връзки от същия домейн.

За да се разбере най-добре тази концепция, е полезно да мислите за връзките като за лични препоръки. Ако най-добрият Ви приятел, дойде при вас и Ви препоръча ресторант, може и да го запомните. Но ако той започва да говори за него всеки ден в продължение на седмица (общо седем препоръки) най-вероятно ще отидете да ядете там. Но дори и неговия фанатизъм не би бил толкова мощен, колкото ако седем уникални, непознаващи се Ваши приятели, силно Ви препоръчват да посетите същия ресторант. Тъй като те са независими източници, техните препоръки имат много по-голяма достоверност.

Същото важи и при анализа на връзки към даден сайт. Даден домейн може да има линкове към друг сайт, но това всъщност е една „уникална“ препоръка, и това е мястото, където обикновените SEO показатели, като „общ брой връзки“, могат да обрисуват неточна картина, когато се измерва силата на даден сайт. Вместо това, погледнете показателя за броя на уникалните свързващи домейни, който ще ви даде много по-добра представа за това колко трудно ще Ви бъде да се конкурирате със сайтовете във вашата ниша, в резултатите от търсенето. Google поставя висок акцент върху уникалните свързващи домейни, така че Вие също би трябвало да обърнете повече внимание на този показател.

Най-добрият начин да се получи тази цифра е да използвате инструмента, наречен Open Site Explorer¹. Разработен от компанията наречена SEOmoz², Open Site Explorer предоставя редица ценни SEO показатели и данни. За пълната функционалност, ще трябва да закупите платено членство, но е възможно да получите необходимата метрика – „Linking Root Domains – Основни свързващи домейни“ както е наречен инструмента, който се предоставя – безплатно.

¹http://www.opensiteexplorer.org/

²http://www.moz.com

Страници: 1 2 3

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.