ИЛИ КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ИНТЕРНЕТ ТЪРГОВИЯ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ

ВЕРИГАТА НА ДОСТАВКИ И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЦЕСА

„Верига за доставки“ е най-близкия термин, описващ пътя на продукта, който е необходим, за да се премине от измислянето и производството му, докато най-накрая не премине в ръцете на клиента. Ако говорихме със закоравели гурута по доставките, които цял живот са се занимавали с веригата на доставките и изпълнението на процеса, те ще настояват, че веригата за доставки на даден продукт достига чак до добива на материалите (като стомана или каучук), използвани за неговото производство. Но това в случая е малко прекалено.

За целите на това ръководство, не ни трябва да навлизаме в подробностите така детайлно. Вие просто трябва да разберете трите най-важни играчи, които правят веригата на доставки, наречена Дропшипинг: производители, търговци на едро и търговци на дребно.

Нека да започваме:

ПРОИЗВОДИТЕЛИ – Производителите създават продукта и повечето от тях не го продават директно на потребителите. Вместо това, те продават големи количества или бройки на търговците на едро и на търговците на дребно.

Купуването директно от производителя е най-евтиният начин за закупуване на продукти, предназначени за продажба на дребно, но повечето имат минимални изисквания за закупуването им, които ще трябва да изпълните. Също така ще трябва да сложите продуктите на склад и когато клиентът Ви ги поръча, да ги опаковате подходящо и да ги изпратите. Поради тези причини, често е по-лесно да се купува директно от търговци на едро.

ТЪРГОВЦИ НА ЕДРО – Търговците на едро купуват продукти на едро от производителите, като им слагат лека надценка и след това ги продават на търговците на дребно за препродажба на потребителите. Ако имат минимум за купуване, той обикновено е много по-малък от този, изискван от производителите.

Търговците на едро обикновено се снабдяват с продукти от десетки – ако не и стотици – производители и са склонни да работят в определена индустрия или ниша. Повечето от тях са строго оператори на едро, което означава, че продават само на търговците на дребно, а не директно на масовия потребител.

ТЪРГОВЦИ НА ДРЕБНО – Търговец на дребно е всеки, който продава продукти директно на потребителите с надценка по цени на дребно. Ако имате бизнес, който изпълнява вашите поръчки чрез Дропшипинг доставчици, Вие сте търговец на дребно.

Дропшипингът е услуга, а не роля

Ще забележите, че „Дропшипърът“ не е един от играчите, изброени по веригата на доставки. Защо? Защото всеки от тримата – производител, търговец на едро или дребно – може да действа като изпращач на доставката, или Дропшипър!

Ако производителят е готов да достави своите продукти директно на клиентите Ви, значи „Дропшипва“ от ваше име. По същия начин, един търговец на дребно може да предложи сам да доставя, направените поръчки в неговия онлайн магазин, до крайния купувач, или сам да дропшипва до своите клиенти, закупените от тях продукти, въпреки че цената му няма да е толкова конкурентна, като на търговеца на едро, защото той не купува директно от производителя.

Само защото някой твърди, че е „Дропшипър“ не означава, че получавате от него стока по цени на едро. Това просто означава, че компанията, предоставяща тази услуга, ще достави продукти от ваше име. За да получите най-добрите цени, трябва да се уверите, че работите директно с легитимен търговец на едро или производител, една тема, която ние ще разгледаме задълбочено в следващата глава.

Дропшипингът в действие: Как се изпълнява поръчка

Сега, когато разбирате участниците, нека да разгледаме как една дропшипинг поръчка бива обработена. За илюстрация, ще проследим поръчка, направена в нашия теоретичен онлайн магазин, в който се продават джаджи за смартфони, екомерс бизнес, който е специализиран в продажбата на аксесоари за смартфони. Този онлайн магазин дропшипва всички свои продукти директно от търговец на едро, който ние ще наричаме за по-лесно фирма Смартфон Аксесоари на Едро.

Страници: 1 2

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.