КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ИНТЕРНЕТ ТЪРГОВИЯ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ

Терминологичен речник

В това ръководство използваме много термини, с които може да не сте запознати, затова тук сме пояснили някои прости определения, които да ви помогнат.

СИСТЕМА ЗА ПРОВЕРКА НА АДРЕС (ADDRESS VERIFICATION SYSTEM – AVS): Построена за борба с измами с платежни карти, системата за проверка на адреса на платежната карта сравнява адреса за фактуриране, който потребителят подава по време на транзакция с карта, със записания адрес за фактуриране. AVS е една от системите за предотвратяване на измами с платежни карти.

АФИЛИЕЙТ – ПАРТНЬОР (AFFILIATE): Издател или собственик на сайт, който препраща квалифициран уеб трафик, чрез линкове или банери със специален проследяващ код, към онлайн търговец, на принципа „заплащане на процент при продажба“, се нарича афилиейт или партньор, в контекста на онлайн маркетинга.

АФИЛИЕЙТ ЛИНКОВЕ: Линкове (URL-и) или банери със специален проследяващ код , който включва идентификационен номер на афилиейта (партньора) и допълнителна информация, която улеснява търговците да проследяват свързаната с тях дейност. Когато интернет потребител кликне на такъв линк и после бъде пренасочен към страница с продукт или услуга, и в последствие закупи рекламираното предложение, афилиейта получава комисионна за направената продажба.

AMAZON: В контекста на търговията на дребно, Amazon.com е мултинационален онлайн търговец на дребно, с пазарна капитализация над $ 400 милиарда щатски долара, според финансовите данни за компанията от април 2017. Amazon също така е и онлайн пазар, където други онлайн търговци могат да излагат и продават своите продукти.

APPLICATION PROGRAMMING INTERFACE: Приложно-програмният интерфейс (API) е създаден, за да позволи на отделни софтуерни решения да комуникират чрез сравнително прост интерфейс. Разработчиците често използват API за свързване или интегриране на системи и услуги.

AUTHORIZATION (АУТОРИЗАЦИЯ – РАЗРЕШАВАНЕ): транзакция с платежна карта, извършена специално за да се определи дали платежната сметка разполага с достатъчно средства за извършване на дадена транзакция.

ОТОРИЗИРАН ДИСТРИБУТОР: одобрен от производителя дистрибутор, който може да продава продукти на цени на едро, на търговци на дребно, като интернет търговците.

ОТОРИЗИРАН ТЪРГОВЕЦ НА ДРЕБНО: одобрен от производителя продавач на дребно, който може да продава продукти директно на потребителите.

BETTER BUSINESS BUREAU: Организация с нестопанска цел в Канада и САЩ, която е фокусирана върху доверието в рекламата. Организацията отговаря на потребителските запитвания, относно бизнес надеждността, и акредитира предприятията. Акредитираните онлайн търговци могат да покажат логото на Better Business Bureau на видно място в своя онлайн магазин.

БИНГ (BING): Търсещата машина на Microsoft, Bing, показва резултати в отговор на заявката за търсене на потребителя. Сайтът използва сложен и таен алгоритъм, за да избере кои сайтове да се показват в отговор на конкретно търсене. Бинг също предлага платформа за реклама с плащане на клик и позволява на търговците да предлагат отстъпка на купувачите.

БЛОГ (BLOG): Блогът е онлайн издание за публикации, включваща сравнително кратки, отделни статии, наречени блог постове, които обикновено се организират по дата, като най-скорошните от тях обикновено се публикуват най-отгоре на страниците. Често блоговете позволяват на читателите да добавят коментари към публикациите. Терминът „блог“ е комбинация от „уеб“ (web) и „дневник“ (log). Първоначално блоговете са били списания или сайтове за  лично мнение, но терминът вече включва множество различни видове публикации. В контекста на електронната търговия, блоговете често се използват като маркетингов инструмент и могат да бъдат включени в социалните медии на търговците, и в контент маркетинговите им кампании или така нареченият маркетинг чрез съдържание.

BOOTSTRAPPING: В бизнеса, буутстрапингът е понятието за самофинансиране на нова компания, което означава, че бизнесът плаща своите оперативни разходи или от печалбата, или със собствени инвестиции направени от основателя, вместо да приема външен капитал.

BOUNCE RATE: Термин за интернет маркетинг, използван за описване на процента посетители на сайта, които пристигат на една страница (на даден уебсайт) и след това напускат (отскачат – bounce ) от същата тази страница, без да посещават друга страница на сайта.

BRICK & CLICK STORE: Магазин за продажба на дребно или бизнес с поне едно физическо местоположение и поне един уебсайт с възможност за електронна търговия.

BRICK & MORTAR STORE: Търговски обект или бизнес с поне едно физическо местоположение.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.