КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ИНТЕРНЕТ ТЪРГОВИЯ ПОЧТИ БЕЗ ПАРИ

УПРАВЛЕНИЕ НА СОБСТВЕНА ЕКОМЕРС КОМПАНИЯ ИЗПОЛЗВАЩА  УСЛУГАТА ДРОПШИПИНГ

Ако никога не сте управлявали собствен екомерс бизнес, използващ услугата дропшипинг, информацията в тази глава може да ви спести седмици загубено време и чувство на неудовлетвореност. Много от тези подробни предложения са съставени от два основни принципа за Дропшипинга:

ПЪРВИ ПРИНЦИП! ПРИЕМЕТЕ, ЧЕ НЕЩАТА МОГАТ ДА СЕ ОБЪРКАТ – Удобството на Дропшипнга си има цена, и когато има трета страна, участваща във всяка продажба, това често усложнява нещата. От провалени поръчки до липсващи на склад продукти, проблемите при доставката ще бъдат нещо, с което ще трябва да се справяте. Ако приемете това предварително, е по-малко вероятно да се откажете от всичко след време с чувство на неудовлетвореност.

ВТОРИ ПРИНЦИП! ПРИЕМЕТЕ МАНТАЛИТЕТА ДА НЕ СИ УСЛОЖНЯВАТЕ НЕЩАТА – Този манталитет ще ви служи добре с модела на Дропшипинга. Като се има предвид сложността, присъща на този вид услуга – множеството доставчици, пратки от различни места, и т.н. –  нормално е да си мислите, че трябва да настроите вашата система така, че да можете перфектно да проследявате разходите и наличностите през цялото време. Но ако се опитате да направите това, най-вероятно ще се побъркате, ще изхарчите хиляди долари за програмисти и никога няма да започнете да продавате в собствен онлайн магазин. Фокусирайки се върху най-лесните за прилагане решения, дори и ако те не са „перфектни“, обикновено е по-добрият вариант – особено, когато сте в началото.

С тези две концепции в ума, нека да обсъдим как да структурирате вашия бизнес оперативно, за да направите нещата да се движат възможно най-гладко.

Когато Доставчиците Объркат поръчка

Дори и най-добрите доставчици правят грешки, и Ви е  гарантирано да има грешки в изпълнението на доставките от време на време. Така че въпросът е, какво да правите, когато доставчикът Ви изпрати погрешен продукт – или въобще нищо не изпрати?

ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ГРЕШКАТА – При никакви обстоятелства не трябва да обвинявате Дропшипинг доставчика Ви за грешката. Това само ще доведе до объркване, влошаване на взаимоотношенията помежду Ви, и ще ви накара да изглеждате като аматьор. Клиентът няма никаква представа за това, че вашият дропшипинг доставчик дори съществува. Вместо това, вие трябва лично да поемете отговорността за този проблем, да се извините на клиента и да му кажете, че лично ще се заемете да оправите нещата.

НЕКА КЛИЕНТЪТ ДА РЕШИ КАКВО ИСКА И КАК ДА БЪДЕ КОМПЕНСИРАН – В зависимост от нивото на грешката, може да искате да предложите на клиентите нещо за грешката. Това може да означава възстановяване на таксата за доставка (наш личен фаворит), или ъпгрейд, ако клиентът е поръчал продукт, който има по-скъп вариант.

НЕКА доставчикът ВИ ДА плати ЗА ГРЕШКАТА, И ДА Я ОПРАВИ – Може и да Ви се наложи да поемете отговорност за грешката, но това не означава, че трябва да платите за нея! Всеки почтен доставчик ще плати, за да поправи собствените си грешки, включително и да плати разходите за връщане на доставката. Въпреки това, той вероятно няма да плати за всички безплатни неща или ъпгрейди, които Вие сте обещали да получи клиентът (вижте по-горе). Трябва да поемете тези разходи и да ги разглеждате като инвестиции, свързани с имиджа на Вашия бранд и изграждането на база от лоялни клиенти.

Отново ще кажем, че дори и най-добрите доставчици, от време на време, ще правят грешки, но бъдете изключително предпазливи от доставчик, който постоянно обърква поръчките Ви и не успява да ги изпълнява правилно. Освен ако не успеете да накарате този доставчик да промени начина си на работа (което е малко вероятно), репутацията на фирмата ви ще пострада. Ако това е така, вероятно ще трябва да започнете да си търсите друг доставчик.

Управление на Инвентаризацията и Множеството Доставчици

Повечето опитни собственици на онлайн магазини, които използват услугата дропшипинг, биха се съгласили, че управлението на състоянието на инвентара от множество доставчици, е най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправите, управлявайки екомерс дропшипинг бизнес. Ако не се справите с тази задача, ще ви се наложи постоянно да информирате клиентите си, че поръчаните от тях продукти са с изчерпана наличност – един не много добър начин да привлечете постоянни клиенти и верни фенове на Вашата марка.

Правилното управление на инвентара от всичките Ви доставчици – и ограничаването на поръчваните продукти, които са с изчерпани наличности – е сложен процес. Уеб-базирани услуги, като Ordoro¹ и eCommHub² може да ви помогнат да синхронизирате наличностите . Чудесна възможност е, когато дропшипинг компаниите предлагат данни в реално време за наличните си продукти на склад, но доставчиците не винаги предлагат такива решения.

¹https://www.ordoro.com/

²http://ecommhub.com/

Страници: 1 2 3 4 5 6 7

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.