Третото око е естествена суперсила, достъпна за всеки човек. Точно като двете очи, които имате, притежавате и трета възможност, с която можете да възприемете не само целия свят, но и целия Космос. Нарича се вашето Трето око и се намира в точката между веждите и носа. Известно е като интра-орган. Сърцето и белите ви дробове са вътрешни органи, докато третото ви око е интра орган. Може да се използва не само за да виждате, но и да чувате, докосвате, усещате и работите.

Събуждането на Третото око не е само мистичен процес. Неговите ефекти могат да бъдат пряко изпитани във вашия чисто физически план. Този интра-орган има ясно дефинирани сили, които могат да ви помогнат да изследвате не само мистичния път и духовните преживявания, но да накарате толкова много необикновени неща да се случват във вашия ежедневен живот.

Етимология (произход и значение на думата)

Третото око е вътрешен, фин орган, който притежават всички човешки същества. Нарича се „Третото око“, защото в момента, в който се активира, ще можете да виждате без и отвъд двете си физически очи. Четенето със завързани очи или четенето без нужда от двете ви очи – е видимият страничен ефект от пробуждането му.

Третото око, наречено ‘аджна чакра’ или команден център, е най-мощният енергиен център, разположен между веждите. „Аджна“ означава „команда“, а „чакра“ означава „колело“ или „диск“. Аджна чакра е известна като ‘Чакра Раджа’ – Царска Чакра, защото всички различни енергийни центрове в тялото ви се управляват от тази чакра. На санскрит думата „Аджна“ има две значения – „Трето око“ и „Воля“. Това е така, защото Третото око е седалището на Волята. Когато вашето Трето око е активирано, вашата индивидуална воля става Космическата воля.

Енергийни центрове или Чакри: Сферите на нашето благополучие и битие

Чакрите са фините енергийни центрове на нашата биосистема. Те представляват сферите на различни нива на съзнание, визуализирани като въртящи се колела или лотоси с различен брой венчелистчета. Чакрите не са физически видими; те съществуват в нашето фино тяло по дължината на гръбначния ни стълб.

Имаме седем основни чакри, които са Коренна чакра (Муладхара),    Сакрална чакра (Свадхиштхана), Слънчева чакра или чакра на слънчевия сплит (Манипура), Сърдечна чакра (Анахата), Гърлена чакра (Вишуддха), Царска чакра (Аджна) и Коронна чакра (Сахасрара).

Чакрите са отговорни за привличането на универсалната жизнена енергия* в тялото, която навлиза в него, чрез вдишвания въздух. Те действат като батерии, за да съхраняват тази енергия и да я разпределят в околните области на тялото. Чакрите приблизително съответстват на и следователно дейността на важните жлези на тялото. Те взаимодействат с жлезите от Ендокринната система и лимфната система на тялото, като се хранят с добри биоенергии и изхвърлят нежеланите биоенергии. Те са свързани с нервните ганглии (възли) на тялото, а също и с влиянието на нервните функции.

*Йогите наричат универсалната жизнена енергия Прана.

Вашата вродена потенциална енергия или Кундалини

Кундалини е най-високата вътрешна потенциална енергия, която имате. Когато Кундалини се активира и достигне 6-тия енергиен център или до Царската чакра (Аджна), която е чакрата на Третото око, във вас започват да се проявяват необикновени сили.

Третото око отваря ново измерение на живота

Третото око събужда не просто обикновените ви желания и нужди, като здраве и богатство, а по-скоро съвсем ново измерение на живота. Това се случва, когато вашата вродена потенциална енергия (Кундалини) се събуди и повдигне до центъра на веждите ви. Между веждите и носа ви е мястото, където е разположено Третото око. Когато третото ви око се събуди, вие започвате да възприемате целия живот в по-високо измерение, с по-големи възможности. Вашата вродена потенциална енергия започва да остава в по-горните енергийни центрове, чакрите, така че винаги да ви държи на следващото ниво на завършеност, с най-високата енергия, най-доброто здраве и пикови възможности. Всичките ви способности за върхови постижения се отварят и стават достъпни.

Ако Третото ви око е събудено, ще можете да виждате, без да използвате физическите си очи. Ще можете да чувате, без да използвате физическите си уши. Започват да се пробуждат нови сили и да се отварят многобройни възможности.

Аджна – Силата на волята

Аджна означава Воля. Воля за съществуване или Воля за колапс; всяка Воля, която носите, е Аджна.

Ако вашата воля ви дава надеждата за живот, ще живеете. Ако искате да умрете, ще умрете. Всичко, което решите със собствената си воля, ще го проявите. С всяко дишане, което правите, вие давате живот на вашата воля да се прояви. Всяка идея, държана в ума, дишайки, превръщате в реалност.

Правилно или грешно, добро или лошо, надежда или безнадеждност, каквото и да носите във вашата Аджна, във вашата Воля, вдъхвате му живот непрекъснато, давате му живот. Вашата Аджна е най-свещеното пространство в живота ви. Това, което носите в нея, има значение.

Пробуждане на Третото око във ведическата история

Пробудените йоги и майстори на ведическа Индия са направили задълбочени изследвания и много аскетични въздържания, за да изследват силите на Третото око, за върховна полза на човечеството. Във ведическата история има безброй инциденти на Просветени Учители, които инициират* своите ученици и обогатяват човечеството чрез силите на зрението на Третото око.

*Действие по посвещаване на някого в тайно знание, или предаване на мистични способности, обикновено с ритуал.

Някои от най-известните примери са:

  • Махариши Валмики написал цялото писание Рамаяна* (божествени поетични разкази за Бог Рама), като получил достъп до космическите записи на всяка минута от случилото се, усетил го и преживял чрез Неговото зрение от Третото око.

*Рамаяна (означаващо Пътят на Рама) е санскритски епос, написан от поета Валмики и е една от най-важните литературни творби на древна Индия.

  • В Махабхарата*, преди повече от 5000 години, мъдрецът Веда Вяса** събужда Третото око на Санджая***, царският колесничар и негов ученик, за да разказва на слепия цар**** на живо за случващото се на бойното поле Курукшетра, събитие, разгръщащо се на хиляди мили, точно както при връзка за предаване на живо по телевизията.

* Махабхарата е санскритски епос, една от най-дългите епични поеми на света и има огромно значение за културата и религията на древна и съвременна Индия.

**Вяса е може би най-великият мъдрец в историята на индуската религия . Той съставител на четирите Веди и е авторът на епичната Махабхарата и Шримад Бхагаватам и дори е наставник на Дататрея, който е считан за „гуру на гурутата“.

*** Всеки Просветен Учител или Гуру може да дарява временно с Божествено зрение своите ученици. Санджая е ученик на Вяса, който е бил негов наставник, гуру, и по милостта на прословутия мъдрец, дори от стаята на царя, той бил дарен с възможността да може да вижда на живо, чрез Третото си око, събитията на бойното поле Курукшетра.

****Става въпрос за цар Дхртараштра, който бил сляп по рождение. За нещастие бил лишен и от духовно зрение, т. е. от Трето око.

  • Бог Шри Кришна дава видение, чрез Третото око, на своя скъп преданоотдаден и ученик Арджуна, по време на водещата се война на бойното поле Курукшетра, описана в книгите Махабхарата и Бхагавад Гита*. Той казва – „О, Арджуна, нека ти дам Божествено зрение, без което няма да можеш да видиш немислимата мистична сила“ и отваря неговото Трето око, през което Арджуна изпитва най-рядкото духовно, космическо преживяване**.

* Бхагавад гита е най-известната книга на индуизма, наричана понякога „индуисткият Нов завет“. Счита се, че описаното в Бхагавад гита се е случило действително и думите на Кришна са изговорени от самият Бог, дошъл на този свят за да разпространи отново знанието за безсмъртието на душата и Царството на Духовния свят. Бог Кришна идва на тази планета веднъж в деня на Брахма, т. е. на всеки 8 600 000 000 години. А за първи път знанието, споделено в Бхагавад гита е изречено от Бог Кришна пред полубога на Слънцето, преди стотици милиони години.

** Царският колесничар Санджая също имал възможност да види с Третото си око и опише с подробности на слепия цар, какво вижда Арджуна с дареното му от Бог Кришна Божествено зрение.

Всички йогически сили произлизат и се проявяват само от Третото око. Независимо дали става дума за силата на материализирането, телепортирането, силата на интуицията или силата на превръщането на вашите мечти в реалност – всичко е от Третото око.

Всички необикновени духовни, мистични традиции непрекъснато работят за пробуждането на Третото око. Това е най-лесният и най-мощният начин да се събудите към по-високи измерения. Третото око е важна сила, която се съхранява във всяко човешко същество. Възможност е за всеки човек. Със специални йога техники и практики, като концентрация, медитация и контрол на дишането, можем да го събудим и превърнем в наша реалност.

Третото око не е просто око; това е самият източник на вашето Съзнание. Създаването на осъзнатост, съсредоточаването върху Третото око, означава пробуждане на съзнанието ви.

Страници: 1 2 3 4

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.