Основно знание за Йога от Патанджали

Глава I: Концентрация

Какво е йога? (I.1- I.4)

I.1. Сега следва учението и практикуването на Йога.

I.2. Йога е усмиряването и овладяването на непрекъснатия поток от мисли в ума до спирането и липсата им или постигането на вътрешна тишина в следствие на тоталния умствен покой.

I.3. Само по времето на такава концентрация и медитация, съзерцаващият осъзнава и изживява истинската си духовна същност, постигайки Себепознание.

I.4. През останалото време, когато не е в състояние на Йога, човек се идентифицира с изградените от съзнанието и ума му мисловни модели и представи за него.

Природата на мислите (I.5-I.11)

I.5. Съществуват пет вида мисли — някои са болезнени и вредни, а други са полезни и благотворни.

I.6. Петте вида мисли са: базирани на истинско или вярно знание, базирани на грешно знание, въображение, сън и памет.

I.7. Видовете придобито истинско знание са: пряко наблюдение или директно възприятие, собствен правилен извод или логическо заключение и от общуването с източници, които имат истинно знание.

I.8. Погрешно е онова знание, което е невярно и не се основава на реалността или е основано на лъжливо разбиране, формирано от възприемането на едно нещо като различно от това, което всъщност е.

I.9. Въображението е мисловна визуализация, която може да се опише с думи и знания, но която не съществува под формата на предмет или реалност.

I.10. Сънят без сънища е отсъствието на мисли и неосъзнато съществуване.

I.11. Паметта е вътрешното възпроизвеждане на нещо, като минало събитие или впечатление, обратно в ума, чрез спомнянето му.

Практика и непривързаност. (I.12- I.16)

I.12. Петте вида мисли се овладяват и контролират чрез практика и непривързаност или липса на желания и страсти.

I.13. Практиката представлява непрекъснато повтарящо се, постоянно усърдие за следване на дисциплините и прилагане на воля за извършване на тези действия, които водят до постоянен контрол на мислите и осигуряват покой на ума.

I.14. Когато тази практика се извършва непрекъснато в продължение на дълго време с гореща отдаденост и искрена преданост, тогава тя се превръща в твърдо установена, стабилна и солидна основа.

I.15. Непривързаността или липсата на желания и страсти е свобода и се постига чрез самоконтрол.

I.16. Когато бъде достигната напълно липсата на желания и страсти, това се нарича върховна непривързаност, тогава чистото съзнание може ясно да види себе си като независимо от материалната природа.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.