Тайните на финансовата свобода

Какво, ако ви кажа, че всичко или почти всичко, което знаете за създаването на богатство, е грешно, лъжа или в най-добрия случай оптимистично звучаща заблуда, на практика неприложима в живота? И все пак, че богатството в този живот не е само вечно недостижим мираж и блян на зажаднели в пустинята души, под яркото и изгарящо слънце в безкрайната пясъчна пустош? И че щастието и финансовата свобода, които винаги вървят ръка за ръка, могат да бъдат ваша съдба?

Най-странната тайна

Не е ли странно, че всичко в света се върти около парите, а някои от най-важните теми в живота, като печеленето им и създаването на богатство, никога не се изучават в училище? Някога замисляли ли сте се за това?

В живота има само три пътя, по които е предначертано да премине съдбата ви:

Живот в бедност, често прикривайки го, опитвайки се да изглеждате богати.

Живот в лишения, работейки за заплата, спестявайки и инвестирайки в продължение на десетилетия, подчинен на целта за бавно и мъчително натрупване на богатство с надеждата да се пенсионирате (някой ден) богати.

И живот на предприемач, истинският шанс наистина да станете богати.

Изборът е във вашите ръце

По кой път ще премине съдбата ви зависи най-вече от вашата склонност постоянно да обогатявате ума си със знания, да придобивате нови умения и преди всичко от силата на характера ви.

“Посейте мисъл и ще пожънете действие, посейте действие и ще пожънете навик, посейте навик и ще пожънете характер, посейте характер и ще пожънете съдба.” – Ралф Уолдо Емерсън

ЧАСТ ПЪРВА: ЖИВОТ В БЕДНОСТ

Хората по пътя на живот в бедност се отличават по това, че не желаят да придобиват никакви нови знания, след завършването на училището или университета. Рядко четат, а някои от тях дори се гордеят с това, че през живота си не са прочели и една цяла книга.

Друго, което ги отличава, е, че колкото и пари да печелят, никога не им стигат и затова са чести, а понякога и вечни клиенти на заложните къщи и бързите кредити или са пристрастени ползватели на кредитните карти, така охотно предлагани им от банките.

Те живеят живот без смисъл, без цел и посока. По течението на вечната и неугасима жажда за удоволствия и удовлетворяването им на момента, където всички пари от заплатата, колкото и да е голяма, се харчат за барове и дискотеки или за имиджови покупки, като екскурзии до екзотични дестинации, последния модел телефон, следващия по-мощен автомобил, лъскав часовник или за най-новите модни парцалки. И ако не стигнат за някоя глупава прищявка, лекомислено се прибягва до живота на кредит, който до болка познават.

Обречени на робство

Тези хора са вечни роби на професията или работата си, за да задоволяват робските си привързаности, като забранените или разрешените наркотици: алкохол и цигари, които бавно, но сигурно, изсмукват енергията и съпротивителните им сили, единствените способни да ги измъкнат от блатото на мизерното съществуване и от агонията на противната работа, обричаща ги да търгуват времето за пари, в името на живот от заплата до заплата, която като кръвта от смъртоносна рана, безмилостно бързо изтича през пръстите им.

Бедността е пътят на най-малкото съпротивление

Пътят към бедността е предпочитан от повечето хора, защото е пътят на най-малкото съпротивление, нанадолнището, което ги засилва към бездната на безумното консуматорство и ги забива в тинята на задлъжнялостта, от която измъкване няма. Вечното пропадане в спиралата на живота, завихряща съдбата им в непрестанни купони и пиянски запои в отровни облаци цигарен дим, за да се заглуши, упои, задуши и умъртви душата в човека, която неистово му крещи, че е смъртно нещастна. Нещастна от това, че е обречен да ходи на работа, която мрази, и заробен от живот на кредит до гроб. За да купува неща, от които няма нужда, с пари, които не притежава, за да впечатли хора, които не харесва. Опитвайки се напразно да бъде щастлив, като задоволява внушените му от медиите нужди, които стават все по-големи, все по-безсмислени и все по-неустоими, заради подмолното действие на съблазняващите реклами, експлоатиращи първичните му инстинкти.

Невидимо перфидно влияние

Вина за това имат най-вече бездушните корпорации и притежаваните или зависимите от тях медии, които ни внушават с рекламите си, че богатството е разточителен живот в преследване на удоволствия, а харченето на пари за скъпи и луксозни „вещи“, подмолно и изгодно, е превърнато в мания и издигнато до фанатичен култ. Но истината и тайната, която неистово се опитват да скрият и за нищо на света не искат да се узнае от никой е, че богатството е финансова свобода. Това чувство, че вечно нещо ни липсва, тази незапълнена празнота, съсипваща душевна незадоволеност, изпитвана от повечето хора в света, е заради липсата на свобода, която човек се опитва да компенсира с още материални неща и по-висока заплата, за да купува все повече и повече непотребни неща. Един безкраен и порочен кръг, едно гигантско хамстерово колело, въртящо се във бясно темпо, от което слизането е почти невъзможно.

„Има удоволствие. Има и блаженство. Забрави първото, за да притежаваш второто.“ – Буда

Когато човек е в капана да задоволява неконтролируемите импулси на страстите си и абстинентните си пороци, харчейки всичко за тях, колкото и да е голяма заплатата му или парите, които печели, той не се чувства богат, а нещастен и беден, и заради това се опитва да излъже себе си и най-вече света, като си купува символите на богатството. Дизайнерски дрехи, скъпи екскурзии, по-нова кола на вноски, взима ипотечен заем за по-голяма къща или луксозен апартамент, но това, което не осъзнава е, че с този банков кредит сам си е сложил нетърпимия волски ярем на врата и ще тегли четвърт век омразния плуг на дълга. Заради статуса си в обществото се превръща в затворник, наказан да изтърпи 25 години лишаване от свобода с право на труд и почивка, в задушаващо тясната килия на кошмара, наречен жалък и нещастен живот. И колкото повече си купува неща, които не може да си позволи, толкова повече се удължава затворническата му присъда.

Богатството на Бернар Арно, основателят на луксозния конгломерат LVMH, показва колко силно хората искат да изглеждат богати. Особено тези от тях, чиято съдба е тръгнала по пътя на живот в бедност. Те са готови на всичко за да се утвърдят като успешни в очите на другите. Купувайки си луксозни стоки и дизайнерски дрехи на безумно завишени цени, дори и когато не могат да си го позволят, те изпращат подсъзнателен сигнал за одобрение до околните при социалния и сексуалния им подбор, защото това е най-лесният начин за определянето на статуса им в йерархията на обществото. Чрез монопола на най-луксозните брандове, които притежава, Бернар Арно просто се възползва от по-първичните части на умовете ни, за да продава на милионите заблудени и нещастни души по света, символите на богатството и успеха.

Богатите бедни

Бедните с бедняшки приходи и бедните с големи приходи са работническата и средната класа. Независимо дали работят за мизерни или големи заплати, те притежават всички играчки, с които могат да се изфукат, но имат малки спестявания и нямат планове за пенсиониране. Тяхното бъдеще е ипотекирано до дупка за сметка на начина на живот, който позволява покупателна способност за всякакви екстравагантности в рамките на месечните вноски, където всеки цент е дължим на някой друг.

Надежда всякаква забравете и за смърт се пригответе

За тръгналите по пътя на бедността има малка надежда, защото неосъзнатият живот на безкрайните удоволствия, вредните навици, егоизма и безотговорността, е като вървенето слепешката, по тясна пътека, високо по стръмна, почти отвесна скала, където и най-малкото подхлъзване ще ги запрати надолу в назъбената бездна, а там неизбежно ги чака смъртта.

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.