Според легендата, през 1855 г. Ейбрахам Линкълн пише писмо до директора на училището, в което учи синът му. Думите му са актуални и до днес:

„Разбирам, че ще му се наложи да проумее, че не всички хора са справедливи, не всички са искрени… Но научете го, че на всеки подлец се пада по един герой, че за всеки егоистичен политик ще се намери предан лидер. Научете го, че ако има враг – ще се намери и приятел.

Знам, ще отнеме време, но, ако можете, научете го, че всеки заработен долар е много по-ценен от пет намерени. Научете го и да умее да губи, и да се наслаждава на победите. Ако може, нека се пази от показни емоции и да усвои тайната на тихия смях. Позволете му да разбере колкото се може по-рано, че най-лесно е да победи заядливците и самохвалковците. Ако можете, научете го да се интересува от книги. Но също така му дайте свободно време да размишлява над вечните тайни: птиците в небето, пчелите под слънчевите лъчи и цветята по зеления склон.

Докато е в училище, научете го, че е много по-почтено да претърпиш неуспех, отколкото да си мошеник. Научете го да вярва в собствените си идеи, дори ако всички му казват, че греши. Научете го да бъде мек с меките хора и твърд с жестоките.

Постарайте се да дадете на сина ми сила да не следва тълпата, когато всички са завладени от стадния инстинкт. Научете го да изслушва всички хора, но и го научете да отсява всичко, което чува, през ситото на истината и да избира само доброто, което преминава.

Ако можете, научете го да се усмихва в мъката си. Научете го, че няма нищо срамно в сълзите. Научете го да се надсмива над циниците и да се пази от прекомерното угодничество. Научете го да продава ума и силата си на най-висока цена, но никога да не търгува със сърцето и душата си. Научете го да не слуша освиркващата тълпа, а да стане и да се бори, ако смята, че е прав.
Обръщайте се към него меко, но без излишна нежност, защото само през огън се ражда добра стомана. Научете го винаги да вярва силно в себе си, защото така той винаги ще вярва силно и в човечеството.

Това няма да е лесно, но вижте какво може да направите. Той е толкова добър…малкият ми син.”

Превод: Елена Нейчева

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.

СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ

АКО