Малцина са знаещите за необикновената свръхсила, живееща във всеки от нас. Тя е позната под различни имена, едно от които е Кундалини – Върховната Сила Майка – творящата космическа или божествена енергия. За да разберем какво представлява тази свръхсила и как да я развием, първо трябва да се запознаем с енергията наречена Прана.

Прана е жизнената енергия на Вселената. Има три основни канала в човешкото тяло, по която тече тази енергия. Ляв или наричан още Ида, Десен, който е наричан Пингала, и Централен или наричан още Сушумна. На санскрит тези енергийни канали се наричат нади и живеят в нашето фино енергийно тяло, а не в грубото ни физическо тяло. Левият канал Ида носи потока от жизнена енергия в лявата част на тялото. Десният канал или Пингала носи потока в дясната му част. През Централния канал Сушумна тече потокът от жизнена енергия в центъра на гръбначния стълб. Той е най-важният канал.

Съществува вътрешна връзка на Ида и Пингала със зодиака и планетите. Ида има особена връзка с Луната и планетата Меркурий, затова главното и качество е хлад и мекота. Пингала е свързана със Слънцето и Марс, оттук идва нейната мощно и динамична топлина.

Левият канал Ида управлява лявата ноздра, а десният канал Пингала – дясната ноздра. Когато вдишваме и издишваме главно през лявата си ноздра, функционира Ида. Когато вдишваме и издишваме през дясната ноздра, функционира Пингала. А когато и двете ни ноздри работят добре, това означава, че е активен централния канал – Сушумна.

ЧАКРИТЕ

Освен трите енергийни канала, Ида, Пингала и Сушумна, в човешкото тяло има и шест главни енергийни центъра, които имат формата на диск или колело. Тези центрове са познати още и като Чакри. Те са разположени по протежението на централния енергиен канал  Сушумна, който, както вече знаем, се намира в центъра на гръбначния стълб или, за да можем да си го представим визуално, в гръбначния мозък. Шестте енергийни центъра са Коренната чакра (Муладхара), Сакралната чакра (Свадхиштхана), Слънчевата чакра или чакра на слънчевия сплит (Манипура), Сърдечна чакра (Анахата), Гърлената чакра (Вишуддха) и Царската чакра (Аджна). Съществува и още една чакра, която се намира над върха на главата, малко над фонтанелата, и се нарича Коронна чакра (Сахасрара). Тъй като не е разположена по протежение на гръбначния стълб, тя се брои отделно от останалите шест енергийни центъра. Местонахождението на шестте центъра или чакри съответства на разположението на нашите най-важни жлези с вътрешна секреция.

Коренната чакра, или лотосът Муладхара, има четири листенца, които са червени и оранжеви на цвят. Чакрата при далака, Сакралната чакра, или лотосът Свадхиштхана, има шест листенца: оранжева, синьо, зелено, жълто, виолетово и кървавочервено. Кървавочервеният е най-яркият цвят в тази чакра. Пъпната чакра, наричана още Слънчева чакра, или лотосът Манипура, има десет листенца. Те са розови, оранжеви и зелени, но главно зелени. Сърдечната чакра, или лотосът Анахата, има дванадесет листенца. Тук цветът е яркозлатист. Центърът на гърлото, Гърлената чакра, или лотосът Вишуддха, има шестнадесет листенца. Цветовете са синьо и зелено. Центърът между веждите, Царската чакра, или лотосът Аджна, има само две листенца. Но във всяко от тях има четиридесет и осем други. Тук цветът е розов. Теменният център, Коронната чакра, или лотосът Сахасрара, има хиляда листенца, или за да сме по-точни – 972. В него се съдържат всички цветове, но виолетовият е преобладаващ.

За всеки енергиен център или чакра съществува специална Сила Майка, която е проявление на Върховната Майка. Тези Сили Майки са известни като Брахми. Парамешвари, Каумари, Вайшнави, Варахи, Индрани и Чимунда. Брахми е Силата Майка, която господства над всички чакри. Обитава Коронната чакра (Сахасрара), наричана още и теменната чакра, позната като хилядолетния лотос. Оттам тя управлява центровете, които са под нея: Коренната чакра (Муладхара), Сакралната чакра (Свадхиштхана), Слънчевата чакра или чакра на слънчевия сплит (Манипура), Сърдечна чакра (Анахата), Гърлената чакра (Вишуддха) и Царската чакра (Аджна). Парамешвари се намира в Царската чакра (Аджна), центъра между веждите. Оттам тя ръководи Аджна и чакрите, които са под нея. Каумари се намира в Гърлената чакра (Вишуддха), центъра на гърлото, и управлява Вишуддха и чакрите под нея. Вайшнави започва да упражнява влияние в Сърдечна чакра (Анахата), центъра на сърцето, и ръководи другите под нея. Варахи, която е разположена в пъпния център, има власт над по-ниските нива: Манипура, Свадхиштхана и Муладхара. Индрани управлява Сакралната чакра (Свадхиштхана), центъра на далака, и Муладхара – в основата на гръбначния стълб. Чамунда има контрол единствено върху Коренната чакра (Муладхара).

Освен това всеки енергиен център има главно божество, космически бог. Брахма е главното божество на Муладхара; Рудра е главното божество на Свадхиштхана; Вишну – на Манипура; Ишвара на Анахата; Садашива – на Вишуддха; Шамбу – на Аджна, а Парамашива е управляващото божество на Сахасрара.

Енергийните центрове могат да се отворят по различни начини. Обичайният метод на практикуващите Кундалини Йога е да се концентрират силно върху всеки от тях, призовавайки с цялата си душа Силата Майка или водещото божество за съответния център. Въз основа на задълбочения си опит обаче всички велики духовни учители казват, че е по-добре първо да бъде отворен сърдечният център и едва след това да се предприемат опити за отварянето на другите центрове. Ако човек отвори първо сърдечния център, практически не съществува риск. Но ако първо започне с Муладхара, Свадхиштхана или Аджна чакра е опасно.

Трябва да се има предвид, че има търсещи, които не следват Кундалини Йога. Тях не ги интересува окултната мощ, а само Божията любов, светлина и истина. Тези търсещи се учат да медитират с цялата си душа и когато постигнат значителен напредък в своята медитация, чакрите им се отварят автоматично. По милостта на Абсолютния Върховен Бог е възможно тези центрове да се отворят дори и без медитация.

Страници: 1 2 3 4

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.