Живеем в ерата на неограничените възможности. Светът отваря вратите си за всеки, който знае накъде е тръгнал. Никога не е било по-лесно информацията и знанието, които искате да споделите със света, и услугите и продуктите, които можете да им предложите, да достигнат до хората от всяко кътче на планетата Земя, благодарение на Интернет и УърдПрес!

Какво е УърдПрес?

Името УърдПрес се състои от две отделни английски думи Word и Press. Буквално преведени, Word означава на български Дума, а Press означава Преса. Тоест, УърдПрес означава Преса за Думи. И в началото си, УърдПрес наистина е бил само инструмент за публикуването на текст в Интернет.

Първата версия на Уърдпрес е пусната на 27 май 2003 година  от неговите основатели, американският разработчик Мат Муленвег и английският разработчик Майк Литъл.

В днешно време, Уърдпрес е безплатен софтуер с отворен код за създаване на блогове, онлайн медии и/или сайтове с най-различна функционалност за предлагане на стоки и услуги, и е най-популярната система за управление на съдържанието в Интернет (CMS – Content Management System).

За да функционира, WordPress трябва да бъде инсталиран на уеб сървър, ваш собствен или като част от услуга на хостинг компания в Интернет.

Какво е уебсървър?

Уеб сървърът е специално конфигуриран компютър, на който може да се инсталират различни видове софтуер, като УърдПрес например, така че да бъдат видими в Интернет пространството и да изпълняват различните функционалности, за които са били създадени и програмирани.

Какво е хостинг компания?

Хостинг компанията е специализирана в предоставянето и поддръжката на уебсървъри, срещу заплащане. В зависимост от различните параметри, като скорост на Интернет връзката, Дисковото пространство, Месечният трафик към сайта, Сървърната мощ и други, цената на хостинг услугата може да варира.

Име на сайта (Domain Name)

За да бъде лесно намиран, достъпен и видим в Интернет пространството, освен от хостинг услуга, всеки сайт се нуждае и от име или Domain Name (Домейн Нейм), Примери за такива имена са FACEBOOK.COM, YOUTUBE.COM и ABV.BG. Името на сайта може да бъде ползвано срещу годишна такса, чиято цена зависи от това дали то завършва на .com, на .bg или на нещо друго. Най-лесният начин да закупите име за вашия сайт е от компанията, чиято хостинг услуга сте решили да ползвате. Изберете атрактивно и лесно запомнящо се име за вашия уебсайт!

КАК ДА ПЕЧЕЛИТЕ ПАРИ С ВАШИЯ УЪРДПРЕС САЙТ

Има много възможности да печелите пари от вашия УърдПрес сайт, ето някои от най-популярните:

Първият е Чрез Реклама или Продажба на Рекламно пространство във вашия сайт. В самото начало на това бизнес начинание, този начин да монетизирате Вашия УърдПрес сайт няма да е много печеливш, поради простата причина, че все още няма да имате достатъчно трафик или онлайн посетители. Този фактор е ключов за да правите пари от реклама. Друга причина е, че, когато започвате, все още няма да имате достатъчно статии, с които да привличате читателите и да ги задържате достатъчно време, така че да могат да виждат множество реклами, защото в самото начало, всички новозапочващи блогъри започват с Google AdSense. Какво е AdSense? AdSense е безплатен и лесен начин да печелите пари, като показвате реклами до онлайн съдържанието си. С AdSense можете да показвате подходящи и ангажиращи реклами на посетителите на сайта си и дори да персонализирате облика на рекламите, така че да подхождат визуално на сайта Ви. Това е рекламния сървър на Гугъл, който позволява регистрация на уеб сайтовете, към които след това да бъде добавено рекламно съдържание. Собствениците на уеб сайтове могат да се регистрират в тази програма, за да имат възможност да показват насочени реклами от Google на своите уеб сайтове. Програмата Google AdSense плаща на издателите като Вас, когато някой кликне на рекламата, показвана от Google AdSense в сайта Ви, или на 1000 виждания, т.е., когато рекламата се види 1000 пъти от посетители във вашия сайт. Google AdSense е най-лесният начин да печелите от реклама, но можете да печелите също и като продавате сами рекламно пространство на жадните за внимание бизнеси, които с удоволствие ще ви платят за да могат техните продукти и услуги да бъдат видени от посетителите във вашия сайт. За това обаче ще ви трябва време, много труд в създаването на качествено съдържание, и умения в дигиталния маркетинг, за да привличате онлайн трафик.

Вторият начин за печалба от Вашия УърдПрес сайт е чрез Афилиейт Маркетинг или Партньорски маркетинг, който Ви дава възможност да печелите комисиона от онлайн продажбата на продукт или услуга, благодарение на това, че му правите ревю или реклама във Вашия сайт, показвате го на снимка или във видео, в което говорите за него и поставяте линк с Интернет адреса, на който посетителите и читателите Ви могат да кликнат и да поръчат продукта или услугата. Самият линк съдържа код, който показва на собствениците на сайта, към който препращате хората, че това посещение е направено от вашия сайт и съответно при покупка дори и направена след седмица или месец, в зависимост от настройките на афилиейт програмата, Ви се начислява комисионна, за това че сте довели клиент и е осъществена продажба. Това е най-добрият начин да печелите от вашия онлайн бизнес с УърдПрес, още от самото му начало. Разбира се, както и с Google AdSense, тук също е важно да привличате посетители или читатели към вашия уебсайт, защото колкото повече са те, толкова по-голяма е вероятността, някой от тях да кликне на поставения от вас афилиейт линк, пренасочващ към страницата за закупуване на продукта или услугата, за която говорите.

Страници: 1 2 3

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.