В песента Уддхава Гита, включена в книгата Бхагавата Пурана (11.7-9), част от свещените писания на индуизма, Дататрея разказва на крал Яду за своите 24 необичайни гурута:

1. ЗЕМЯТА

Земята е погазвана и третирана с неуважение от всички същества, но ги понася без оплакване. Така от Нея се научих да приемам всички житейски удоволствия и болки с търпение.

2. ВЯТЪРЪТ

Вятърът е от два вида, Прана се отнася до вътрешните жизнени сили, а Ваю се отнася до външното движение на въздуха. Праната е във всички тела, но приема очертанията и формата на конкретното тяло, в което се намира. Вятърът Ваю преминава навсякъде, но не остава на едно място. Така от Прана и Ваю се научих да избягвам привързаността към всяко място, но да се приспособявам към него и към всяко друго, навсякъде, където мога да се озова.

3. АКАША

Акаша е един и всепроникващ. От него научих, че Брахман* е един и всеобхватен.
*Брахман е Висшата реалност или източникът и същността на материалната вселена.

4. ВОДАТА

Водата пречиства и освещава. От нея се научих да бъда източник на чистота и святост.

5. ОГЪНЯТ

Огънят изгаря нещата, оставяйки само тяхната същност. От него научих, че йогинът трябва да вижда в съществата не всички фалшиви противоположности като богати-бедни, стари-млади, високи-ниски, а само Атма (Душата), която е същността.

6. ЛУНАТА

Една и съща, луната изглежда, че преминава през промени, расте, намалява и т.н. От Нея научих, че единствената и безсмъртна душа само изглежда преминаваща през промени, като раждането и смъртта.

7. СЛЪНЦЕТО

Слънцето през по-голямата част от годината извлича влагата, но по време на сезона на мусоните цялата влага се освобождава под формата на дъжд. Така на всички живи същества им се осигурява храната и могат да живеят. Така че от Него се научих да събирам цялата енергия, която обикновено се разсейва в тялото поради авидя (невежество) и да я изразходвам в тапас (строги самоограничения), които водят до джнана (съвършено знание).

8. ГЪЛЪБЪТ

Капотът е вид птица като гълъб. Има само един партньор, с когото остава за цял живот. Веднъж в гората имало Капот, който изградил гнездо заедно с женска от същия вид. Години наред те живеели заедно, смеели се и се забавлявали в компанията на другия. Женската птица Капот снесла яйца, от които се излюпили пиленца – гордостта и радостта на своите родители. Веднъж, когато двойката била навън за да намери храна за децата си, един ловец дошъл и хванал в мрежата си чуруликащите птиченца. В този момент родителите се върнали и виждайки съдбата на нейното потомство, майката се втурнала към тях, само за да бъде хваната. Виждайки това бащата започнал да размишлява: „Имах перфектния живот с всички материални удобства и любящо семейство. Сега всичко това го няма, какъв е смисълът да живееш? Отчаян и не на себе си от мъка, той не забелязал, че ловецът се приближава към него, докато не станало твърде късно и той също бил хванат. От това научих, че макар да можеш да намериш удоволствието в този свят, то е преходно и завършва с болка. Затова е по-добре да се откажеш от него.

9. ПИТОНЪТ

Питонът е голяма змия, която е доста мързелива. Вместо да преследва плячка, тя просто лежи там и чака плячката да дойде при нея. От питона се научих да не се стремя да задоволявам глада си, а да приемам каквото ми се появи на пътя.

10. ОКЕАНЪТ

Отблизо океанът се бушува с вълни, но от далече е напълно спокоен и неподвижен. Освен това, въпреки че всички реки на света се вливат в него, той никога не се пълни. От него научих, че мисловните вълни (вритти) и тревогите, свързани с външния свят, въпреки че са нежелани и привидно прииждащи непрекъснато, се превръщат в неподвижно спокойствие, изпълващо вечно Брахман.

11. НАСЕКОМО

Молецът или друго насекомо е неудържимо привлечено от светлината, дори когато, както е в случая с огъня, ще изгори. От насекомото научих, че глупавият търсач, следващ желанията си, ще стане техен роб, дори до степен да се самоунищожи.

12. ЧЕРНАТА ПЧЕЛА

Пчелата прелита от цвят на цвят, за да събере есенцията като храна и цветето не се уврежда от това. От черната пчела научих, че саняси* не бива да затруднява определен покровител, като зависи от него, въпреки че грихастха дхарма (дълг на семейния човек) е да предоставя бхикша (милостиня) на саняси, а да ходи от къща на къща, за да намали тежестта.
*Човек, който се е отрекъл; някой, който се е откъснал от света като се опитва да постигне себепознание, себереализация.

13. МЕДОНОСНАТА ПЧЕЛА

Медът идва от друг по-малък вид пчели. Подобно на черната пчела, тя събира нектар от цветята за храна, но за разлика от първата, го съхранява като мед в кошера си. Така той се превръща в обект за кражба от мечки и други животни, фермери и т.н. От медоносната пчела научих, че човек не трябва да съхранява храна и богатство, а само да поддържа достатъчно, за да остане жив за момента.

Страници: 1 2

mm
Издател на вестник КОЙ СЪМ АЗ. Колекционер и страстен читател на книги за себепознание, самоусъвършенстване, предприемачество, финанси и бизнес. Уебмастър. Специалист по дигитални активи, онлайн маркетинг и реклама, екомерс търговия, продуктова фотография, частни социални мрежи и сайтове с платен достъп до съдържание. Използвайте формата за контакт, за да се свържете с мен.